Laktoferyna - nasza naturalna odporność. - Instytut Sanvita

Sanvita Logo


Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!

Laktoferyna – nasza naturalna odporność.

| Kategoria: Płodność, ciąża, karmienie |

Napisane przez

laktoferyna - co to jest

W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o działaniu laktoferyny jako substancji, która stanowi pierwotną i niezwykle skuteczną ochronę przed drobnoustrojami. To tajemnicze białko, występujące w mleku matki, jest pierwszą barierą dla bakterii i naturalnym budulcem odporności.

Czym jest LAKTOFERYNA?

Laktoferyna jest rodzajem białka występującym w mleku krowim oraz kobiecym. W siarze stanowi około 30% całkowitej zawartości białka, w mleku dojrzałym 15–20% Posiada zdolność do silnego i odwracalnego wiązania się z żelazem. Poza tym przypisywane jest jej również działanie antybakteryjne. Laktoferyna działa bezpośrednio na powierzchnię bakterii powodując uszkodzenie błony komórkowej i w konsekwencji rozpad bakterii. Jednak jej negatywne działania nie są skierowane na bakterie probiotyczne, czyli nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej człowieka. Co więcej, wspomaga namnażanie Bifidobacterium udostępniając im jony żelaza, dzięki czemu działa podobnie jak prebiotyki. Laktoferyna działa również przeciwwirusowo zapobiegając interakcji wirusa z komórkami człowieka i tym sposobem nie dopuszcza do zakażenia. Poza tym ma również działanie immunomodulacyjne, gdyż wpływa na aktywację komórek odpowiedzialnych za odporność organizmu.

Największe stężenia laktoferyny u człowieka występują w mleku kobiecym bezpośrednio po urodzeniu dziecka, czyli w siarze. Można przyjąć, że jest ona głównym źródłem żelaza w pierwszym okresie życia dziecka. Układ odpornościowy noworodka w porównaniu z osobnikami dorosłymi jest niedojrzały. Działanie przeciwdrobnoustrojowe i immunomodulujące może mieć szczególne znaczenie przede wszystkim dla dzieci urodzonych przedwcześnie. Dodatkowo wspomaga rozrost flory bakteryjnej i zapobiega przyczepianiu się bakterii chorobotwórczych do nabłonka jelita, dzięki czemu ochrona przed drobnoustrojami jest jeszcze silniejsza. Poza tym laktoferyna działa na komórki nabłonkowe w jelicie cienkim stymulując ich rozwój, dzięki czemu zwiększa się aktywność enzymów trawiennych, które są uwalniane właśnie w jelicie cienkim. Dojrzewanie błony śluzówkowej jelita pod wpływem laktoferyny mogłoby ograniczyć infekcje związane z przemieszczaniem się bakterii z jelita do krwi, a także ograniczyć rozwój alergii pokarmowych u dzieci, które w tym wieku są szczególnie częste. Wynikają one z niedojrzałości części układu odpornościowego zlokalizowanego w przewodzie pokarmowego i małej efektywności enzymów trawiennych u niemowląt.

Dodatek laktoferyny do produktów spożywczych przedłuża ich przydatność do spożycia. Zastosowanie laktoferyny bydlęcej przy pielęgnacji warzyw, winogron eliminuje konieczność stosowania pestycydów. Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w decyzji z dnia 27. 05 2012 w wydanej opinii naukowej w sprawie laktoferyny bydlęcej stwierdził, że jest ona bezpieczna w proponowanych warunkach stosowania i przy zachowaniu proponowanych poziomów zastosowania. Dlatego produkty z jej dodatkiem mogą być stosowane w diecie człowieka.

Adrianna Frelich, dietetyk kliniczny, Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej Sanvita

Dodaj odpowiedź

Musisz być zalogowany by dodać komentarz.

Szybki kontakt!
+
Wyślij!

Nasz Serwis internetowy używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z Serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w Polityce plików cookies. dowiedz się więcej

Cookies – nasz Serwis internetowy wykorzystuje technologię Cookies w celu dostosowania jego funkcjonowania do Twoich indywidualnych potrzeb. Możesz zgodzić się na to, aby wpisane przez Ciebie dane zostały zapamiętane, dzięki czemu będziesz mógł bez powtórnego wpisywania korzystać z nich przy następnych odwiedzinach na stronach internetowych Serwisu. Właściciele innych witryn nie będą mieli dostępu do tych danych. Jeżeli natomiast nie zgadzasz się na personalizowanie Serwisu, proponujemy wyłączenie obsługi Cookies w opcjach przeglądarki internetowej.

Zamknij