Żywienie w chorobach - Instytut Sanvita

Dieta w Chorobie Refluksowej Przełyku

| Kategoria: Żywienie w chorobach |

Napisane przez

CHOROBA REFLUKSOWA PRZEŁYKU

Choroba refluksowa przełyku (z ang. Gastroesophageal reflux disease, GERD) to jedno
z najczęściej spotykanych schorzeń przewodu pokarmowego, którego przyczyną jest zarzucanie kwaśnej treści z żołądka do przełyku. W konsekwencji dochodzi do zaburzenia równowagi pomiędzy czynnikami atakującymi i ochraniającymi błonę śluzową – wynikiem jest podrażnienie ścian i stan zapalny.

Czytaj więcej

Żywienie w Przewlekłej Obturacyjnej Chorobie Płuc. Dietetyk kliniczny o POChP

| Kategoria: Żywienie w chorobach |

Napisane przez

Żywienie w Przewlekłej Obturacyjnej Chorobie Płuc. Dietetyk kliniczny o POChP

POChP jest ogólnoustrojową chorobą postępującą, związaną z nieprawidłową odpowiedzią zapalną płuc na szkodliwe cząstki lub gazy. Charakteryzuje się ograniczeniem przepływu powietrza przez płuca, co upośledza funkcję układu oddechowego. Zmianom w układzie oddechowym towarzyszą także niepożądane konsekwencje, takie jak: kacheksja, osteoporoza, zanik beztłuszczowej masy ciała, depresja, niedokrwistość oraz zwiększona zapadalność na choroby układu krążenia. Choroba ta dwa razy częściej dotyka mężczyzn niż

Czytaj więcej

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów

| Kategoria: Żywienie w chorobach |

Napisane przez

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to choroba tkanki kostnej o podłożu autoimmunologicznym. Proces chorobowy charakteryzuje się występowaniem postępującego stanu zapalnego stawów, który prowadzi do częściowej niepełnosprawności lub trwałego kalectwa. Przyczyną jest nieprawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy, co potwierdza obecność w organizmie chorego różnych przeciwciał skierowanych przeciwko elementom tkanek.

Czytaj więcej

Hipercholesterolemia rodzinna

| Kategoria: Żywienie w chorobach |

Napisane przez

Hipercholesterolemia rodzinna

Hipercholesterolemia rodzinna (FH) to schorzenie o podłożu genetycznym, dziedziczone autosomalnie dominująco. Polega ono na występowaniu nieprawidłowości w obrębie genu odpowiadającego za metabolizm lipidów przez człowieka. Charakteryzuje je znacznie podwyższone stężenie cholesterolu frakcji LDL (LDL-C) w surowicy krwi oraz związane z tym zwiększone ryzyko przedwczesnego rozwoju choroby wieńcowej. Szacuje się, że w Polsce choroba ta dotyczy od 150 do 200 tysięcy osób.

Czytaj więcej

Rola diety w atopowym zapaleniu skóry u dzieci i dorosłych

| Kategoria: Żywienie w chorobach |

Napisane przez

Rola diety w atopowym zapaleniu skóry u dzieci i osób dorosłych

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła choroba zapalna, której towarzyszą charakterystyczne zmiany skórne oraz silny i uporczywy świąd skóry. To niegroźne dla życia schorzenie ma tendencję nawrotową, przez co prowadzi do znacznego obniżenia jakości życia pacjentów. Niepokojący jest także fakt, iż w ciągu ostatnich lat częstość występowania tej choroby wzrasta i w krajach wysokorozwiniętych dotyczy 10-30% dzieci i 1-10% dorosłych.

Czytaj więcej

Żywienie w przypadku zakażenia Helicobacter pylori

| Kategoria: Żywienie w chorobach |

Napisane przez

Żywienie w przypadku zakażenia Helicobacter pylori

Zakażenie Helicobacter pylori (H.pylori) dotyczy ok. 50 % populacji na świecie, w tym ponad 80% Polaków. Do zakażenia dochodzi najczęściej w okresie dzieciństwa (10-12 lat) drogą pokarmową. Najbardziej narażeni na infekcje są członkowie rodziny osoby będącej nosicielem tej bakterii. H.pylori bytuje w organizmie człowieka pod warstwą śluzu pokrywającego komórki nabłonkowe w części przedodźwiernikowej żołądka. Charakterystyczną cechą tej bakterii jest zdolność wydzielania enzymu ureazy rozkładającego składnik soku żołądkowego – mocznik

Czytaj więcej

Jak powinna wyglądać dieta po zawale i w niedokrwiennym udarze mózgu ?

| Kategoria: Żywienie w chorobach |

Napisane przez

Pragniemy dzielić się z Wami wiedzą z zakresu dietetyki i pogłębiać świadomość naszych pacjentów dotyczącą roli żywienia w profilaktyce i leczeniu różnorodnych chorób. 

Tym razem dietetyk kliniczny Kinga Falkiewicz w swoim artykule poruszyła ważny temat- diety w zawale i niedokrwiennym udarze mózgu. Problem zapadalności na choroby układu krążenia nasila się. Obecnie stanowią one główną przyczynę zgonów w Polsce. Jednym z najważniejszych czynników odpowiadających za rozwój chorób układu krążenia i ich następstw, takich jak zawał i udar niedokrwienny

Czytaj więcej

Jak powinna wyglądać dieta pacjenta po zawale serca i niedokrwiennym udarze mózgu?

| Kategoria: Żywienie w chorobach |

Napisane przez

Jak powinna wyglądać dieta pacjenta po zawale serca
i niedokrwiennym udarze mózgu?

Za główną przyczynę zgonów w Polsce, jak i na całym świecie uważa się choroby układu sercowo-naczyniowego. Zawał, czyli martwica tkanki lub narządu spowodowana niedokrwieniem to problem, z którym zmaga się coraz większy odsetek społeczeństwa.

Czytaj więcej

Dieta w miażdżycy. Miażdżyca tętnic obwodowych a dieta.

| Kategoria: Żywienie w chorobach |

Napisane przez

Dieta w miażdżycy tętnic

Miażdżyca tętnic obwodowych to proces chorobowy dotyczący głównie średnich i dużych naczyń tętniczych. Stanowi czynnik predykcyjny uogólnionej miażdżycy i uważana jest za równoważnik choroby wieńcowej (CAD – coronary artery disease) w ocenie globalnego ryzyka sercowo-naczyniowego.

Czytaj więcej

DIETA OPTYMALNA W INSULINOOPORNOŚCI

| Kategoria: Odżywianie dla zdrowia |

Napisane przez

Insulinooporność stanowi coraz częściej pojawiający się problem zdrowotny zarówno wśród osób z
otyłością, ale także wśród osób z nadwagą i prawidłową masą ciała. Nieodłącznym elementem
leczenia insulinooporności jest zmiana stylu życia – zwiększenie aktywności fizycznej oraz
stosowanie odpowiedniej diety, w czym może

Czytaj więcej

Szybki kontakt!
+
Wyślij!

Nasz Serwis internetowy używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z Serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w Polityce plików cookies. dowiedz się więcej

Cookies – nasz Serwis internetowy wykorzystuje technologię Cookies w celu dostosowania jego funkcjonowania do Twoich indywidualnych potrzeb. Możesz zgodzić się na to, aby wpisane przez Ciebie dane zostały zapamiętane, dzięki czemu będziesz mógł bez powtórnego wpisywania korzystać z nich przy następnych odwiedzinach na stronach internetowych Serwisu. Właściciele innych witryn nie będą mieli dostępu do tych danych. Jeżeli natomiast nie zgadzasz się na personalizowanie Serwisu, proponujemy wyłączenie obsługi Cookies w opcjach przeglądarki internetowej.

Zamknij