Oliwia Pietrasińska

Oliwia Pietrasińska, dietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego na kierunku Dietetyka. Obecnie kontynuuje swoją edukację na studiach magisterskich.

Doświadczenie i umiejętności w pracy z pacjentami zdobywała w warszawskich szpitalach, m.in. w Samodzielnym Publicznym Centralnym Szpitalu Klinicznym, Państwowym Szpitalu Klinicznym nr 1 im. prof. Orłowskiego i Samodzielnym Publicznym Dziecięcym Szpitalu Klinicznym.

Aktywnie bierze udział w konferencjach naukowych, nieustannie poszerzając swoją wiedzę
z zakresu dietetyki. Uczestniczka wielu szkoleń, między innymi: „Dieta wegańska”, „Zaburzenia Odżywiania”, „Fakty i mity w żywieniu” czy „Insulinooporność – co warto wiedzieć”. Jest również aktywną członkinią koła naukowego o tematyce żywienia klinicznego. Prowadziła wykłady dla osób starszych o zdrowym żywieniu w domach opieki społecznej.

Członek zespołu Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita”, gdzie pracuje z osobami pragnącymi zmienić swoje nawyki żywieniowe, pacjentami z nadwagą, otyłością, zaburzeniami odżywiania, stosującymi dietę bezglutenową, roślinną (wegetariańską i wegańską) oraz z pacjentami z zaburzeniami gospodarki hormonalnej i nietolerancjami pokarmowymi.

Dietetyka jest dla niej połączeniem idealnym jeśli chodzi o pogodzenie ze sobą myślenia analitycznego i kreatywności. Bowiem polega na zrozumieniu i rozwiązywaniu problemów, zauważaniu niuansów, łączeniu faktów czyli umiejętnościach analitycznych, ale przy zachowaniu dużej dozy kreatywności, pomysłowości i nieszablonowości.

Prywatnie entuzjastka diet roślinnych i intensywnej aktywności fizycznej.