Publikacje - Strona 2 z 23 - Instytut Sanvita

Rola diety w atopowym zapaleniu skóry u dzieci i dorosłych

| Kategoria: Żywienie w chorobach |

Napisane przez

Rola diety w atopowym zapaleniu skóry u dzieci i osób dorosłych

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła choroba zapalna, której towarzyszą charakterystyczne zmiany skórne oraz silny i uporczywy świąd skóry. To niegroźne dla życia schorzenie ma tendencję nawrotową, przez co prowadzi do znacznego obniżenia jakości życia pacjentów. Niepokojący jest także fakt, iż w ciągu ostatnich lat częstość występowania tej choroby wzrasta i w krajach wysokorozwiniętych dotyczy 10-30% dzieci i 1-10% dorosłych.

Czytaj więcej

Dieta dla seniora – Wskazówki dla osoby robiącej zakupy dla seniora

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Specjaliści Instytutu Sanvita przygotowali zalecenia, wskazówki dla osoby pomagającej w robieniu zakupów osobom starszym, które objęte są kwarantanną lub pozostają w domu, dla bezpieczeństwa w związku z panującą pandemią. W ostatnim czasie bardzo ważne jest objęcie osób starszych dodatkową opieką. 

Mamy nadzieje, że dzięki tym wskazówkom pomożemy w wyborze odpowiednich produktów żywnościowych. 

Czytaj więcej

Żywienie w przypadku zakażenia Helicobacter pylori

| Kategoria: Żywienie w chorobach |

Napisane przez

Żywienie w przypadku zakażenia Helicobacter pylori

Zakażenie Helicobacter pylori (H.pylori) dotyczy ok. 50 % populacji na świecie, w tym ponad 80% Polaków. Do zakażenia dochodzi najczęściej w okresie dzieciństwa (10-12 lat) drogą pokarmową. Najbardziej narażeni na infekcje są członkowie rodziny osoby będącej nosicielem tej bakterii. H.pylori bytuje w organizmie człowieka pod warstwą śluzu pokrywającego komórki nabłonkowe w części przedodźwiernikowej żołądka. Charakterystyczną cechą tej bakterii jest zdolność wydzielania enzymu ureazy rozkładającego składnik soku żołądkowego – mocznik

Czytaj więcej

Zapoznaj się z aktualnymi zasadami funkcjonowania naszej poradni

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

W trosce o naszych Pacjentów oraz o Personel Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita” wprowadzamy prewencyjne procedury, które mają na celu zminimalizowanie ryzyka kontaktu z koronawirusem oraz dbałość o zachowanie ciągłego kontaktu ze specjalistami.

ZASADY FUNKCJONOWANIA INSTYTUTU SANVITA: 

    1. W ramach działań prewencyjnych, by zminimalizować ryzyko ewentualnej transmisji wirusa, usunęliśmy z naszej poczekalni wszelkie ulotki, książki i gazety. Wdrożone zostały również rygorystyczne zasady dotyczące zachowania czystości naszych pomieszczeń (wszelkich powierzchni i sprzętu).
    2. Podczas zapisów i potwierdzania wizyt przeprowadzamy krótką ankietę dotyczącą stanu zdrowia naszych Pacjentów – pytamy m.in. o odbyte w ciągu ostatnich 14 dni podróże, o kontakt z osobami zakażonymi lub tymi, u których podejrzewa się infekcję oraz o wszystkie objawy niepokojące (gorączka >38 stopni Celsjusza, kaszel, problemy z oddychaniem – trudności w nabraniu powietrza lub uczucie duszności).
    3. Wprowadziliśmy również zakaz przychodzenia do poradni osób towarzyszących (nie dotyczy to wizyt pacjentów pediatrycznych).
    4. Wstrzymane są wizyty w gabinecie osób ze wszelkimi objawami infekcji. Zachęcamy do umówienia się na telekonsultacje. Naszym Pacjentom oferujemy możliwość skontaktowania się ze specjalistą (dietetykiem lub psychologiem) w formie telekonsultacji – rozmowy telefonicznej lub wideorozmowy. Zapraszamy do kontaktu pod numerem telefonu +48 535 300 340.

    Pamiętajcie Państwo, że przychodząc do naszej poradni z objawami infekcji zagrażacie innym Pacjentom oraz Personelowi! Poniżej podajemy numery telefonów do kontaktu w sytuacji podejrzenia ryzyka zakażenia koronawirusem.

    Najbliższa

    Czytaj więcej

Reguła 5 sekund? – Wywiad dietetyk Klaudii Wiśniewskiej w Czwórka Polskie Radio

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

W piątek w programie „Stacja Nauka” Czwórka Polskie Radio, nasz specjalista – dietetyk Klaudia Wiśniewska opowiedziała kilka faktów dotyczących „Reguły 5 sekund„. ????????

Czytaj więcej

Numer dwudziesty siódmy „Współczesna Dietetyka”!

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Już jest 27 numer magazynu Współczesna Dietetyka. Znajdziecie w nim aktualne doniesienia ze świata dietetyki i psychodietetyki, w tym artykułu specjalistów Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej ‚Sanvita’ . W najnowszym numerze znajdziecie informacje na temat:

Zaleceń żywieniowych w celiakii Protokołu autoimmunologicznego w chorobie Hashimoto – artykuł dietetyk Małgorzaty Goc Wpływie rodzaju żywienia na aktywność fizyczną Właściwości odżywczych kokosa i jego przetworów – artykuł

dietetyk

Czytaj więcej

Fleksitarianizm – elastyczna dieta

| Kategoria: Odżywianie dla zdrowia |

Napisane przez

Coraz  więcej pacjentów trafiających do gabinetu dietetyka jest zainteresowana sposobem odżywiania opartym na produktach roślinnych. Zaliczamy do nich przede wszystkim dietę wegetariańską. Odmian diety roślinnej jest jednak znacznie więcej. Do popularnej w ostatnim czasie zalicza się fleksitarianizm, zwany także semiwegetarianizmem lub pół-wegetarianizmem.

Czytaj więcej

Anemia, niedokrwistość u dzieci. Profilaktyka i dieta.

| Kategoria: Odżywianie dla zdrowia |

Napisane przez

Anemia, niedokrwistość u dzieci. Profilaktyka i dieta.

Niedokrwistość to problem, który dotyka nie tylko osoby dorosłe, ale także dzieci na różnym etapie rozwoju.

Główne przyczyny niedokrwistości 

Anemia jest  zaburzeniem w syntezie hemoglobiny spowodowanym niedoborem pewnych składników odżywczych (żelazo, kwas foliowy, witamina B12), nadmierną utratą krwi lub nadmiernym rozpadem erytrocytów. Najczęstszą przyczyną niedokrwistości u dzieci jest anemia z niedoboru żelaza. Do grupy najbardziej narażonej na niedobór tego pierwiastka zaliczamy dzieci w pierwszym

Czytaj więcej

Rola żelaza w okresie ciąży

| Kategoria: Płodność, ciąża, karmienie |

Napisane przez

Już jest nowy numer czasopisma Magazyn Medyczny! Tym razem, dietetyk kliniczny Zuzanna Szypowska porusza temat roli żelaza w okresie ciąży.

Prawidłowe żywienie kobiety ciężarnej ma ogromne znaczenie w prawidłowym przebiegu ciąży oraz rozwoju dziecka w życiu płodowym. Jednym z kluczowych składników w diecie przyszłej mamy jest właśnie żelazo.

Czytaj więcej

Numer dwudziesty szósty „Współczesna Dietetyka”!

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Kolejna dawka dietetycznej wiedzy od Współczesna Dietetyka !  W najnowszym 26 numerze magazynu przeczytacie między innymi na temat:

  • Postępowania żywieniowego u pacjenta z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD)
  • Roli psychodietetyka w pracy pacjenta nad właściwą masą ciała – wykorzystanie techniki ACT
  • Diety po cholecystektomii
  • Wskazań żywieniowych w przypadku niedoczynności tarczycy

Zachęcamy także do zapoznania się z artykułem naszego specjalisty dietetyka klinicznego Małgorzaty Goc „Fleksitarianizm – nowoczesny sposób odżywiania”. Link do artykułu poniżej.
http://www.wspolczesnadietetyka.pl/…/fleksitarianizm-nowocz…

Zapraszamy do lektury.

Redaktor prowadzący
Sylwia Leszczyńska

Współczesna Dietetyka 
www.wspolczesnadietetyka.pl

Sprawdź także:

Dieta medyczna

Czytaj więcej

Szybki kontakt!
+
Wyślij!