Publikacje - Strona 2 z 24 - Instytut Sanvita

Dieta roślinna – dietetyk odpowiada czy warto stosować dietę roślinną i co warto o niej wiedzieć?

| Kategoria: Odżywianie dla zdrowia |

Napisane przez

Dieta roślinna – dietetyk odpowiada czy warto stosować dietę roślinną i co warto o niej wiedzieć?

Coraz więcej osób ogranicza mięso w swojej diecie, a diety roślinne w ostatnim czasie znacząco zyskują na popularności. Trend ten nie jest bezzasadny, bowiem ciągle przybywa dowodów naukowych świadczących o tym, że ograniczenie konsumpcji mięsa sprzyja zachowaniu dobrego stanu zdrowia oraz wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na większość chorób cywilizacyjnych. Dobrze skomponowana i odpowiednio zbilansowana dieta roślinna może również sprzyjać również

Czytaj więcej

Numer dwudziesty ósmy „Współczesna Dietetyka”!

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Już jest nowy numer Współczesnej Dietetyki!

Wydanie 28 dostarczy Wam informacji m.in. na temat zastosowania diet roślinnych w otyłości. Dieta roślinna to jeden z badanych modeli żywienia w kontekście otyłości i właśnie tej diecie oraz jej efektom bliżej chcieliśmy się przyjrzeć w aktualnym numerze. Semiwegetarianizm, pescowegetarianizm, laktoowowegetarianizm, weganizm, czy jednak wszystkożerność – który model żywienia daje największe korzyści u pacjenta z otyłością – dietetyk Klaudia

Czytaj więcej

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów

| Kategoria: Żywienie w chorobach |

Napisane przez

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to choroba tkanki kostnej o podłożu autoimmunologicznym. Proces chorobowy charakteryzuje się występowaniem postępującego stanu zapalnego stawów, który prowadzi do częściowej niepełnosprawności lub trwałego kalectwa. Przyczyną jest nieprawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy, co potwierdza obecność w organizmie chorego różnych przeciwciał skierowanych przeciwko elementom tkanek.

Czytaj więcej

E-wizyta dietetyczna i psychologiczna

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

W tym szczególnym, trudnym dla nas wszystkich czasie stanu epidemicznego pragniemy nieść pomoc i wsparcie dietetyczne i psychologiczne pacjentom. Wiemy jak ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego odgrywa właściwa dieta i zawarte w niej składniki odżywcze. Praktykowanie dobrych nawyków żywieniowych powinno stanowić jeden z elementów profilaktyki zakażeń wirusowych. Nie bez znaczenia dla zdrowia pacjenta pozostaje jego stan psychiczny. Jeżeli przez długi czas wahałeś się, czy skorzystać z porady specjalisty lub wcześniej nie miałeś

Czytaj więcej

Hipercholesterolemia rodzinna

| Kategoria: Żywienie w chorobach |

Napisane przez

Hipercholesterolemia rodzinna

Hipercholesterolemia rodzinna (FH) to schorzenie o podłożu genetycznym, dziedziczone autosomalnie dominująco. Polega ono na występowaniu nieprawidłowości w obrębie genu odpowiadającego za metabolizm lipidów przez człowieka. Charakteryzuje je znacznie podwyższone stężenie cholesterolu frakcji LDL (LDL-C) w surowicy krwi oraz związane z tym zwiększone ryzyko przedwczesnego rozwoju choroby wieńcowej. Szacuje się, że w Polsce choroba ta dotyczy od 150 do 200 tysięcy osób.

Czytaj więcej

Rola diety w atopowym zapaleniu skóry u dzieci i dorosłych

| Kategoria: Żywienie w chorobach |

Napisane przez

Rola diety w atopowym zapaleniu skóry u dzieci i osób dorosłych

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła choroba zapalna, której towarzyszą charakterystyczne zmiany skórne oraz silny i uporczywy świąd skóry. To niegroźne dla życia schorzenie ma tendencję nawrotową, przez co prowadzi do znacznego obniżenia jakości życia pacjentów. Niepokojący jest także fakt, iż w ciągu ostatnich lat częstość występowania tej choroby wzrasta i w krajach wysokorozwiniętych dotyczy 10-30% dzieci i 1-10% dorosłych.

Czytaj więcej

Dieta dla seniora – Wskazówki dla osoby robiącej zakupy dla seniora

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Specjaliści Instytutu Sanvita przygotowali zalecenia, wskazówki dla osoby pomagającej w robieniu zakupów osobom starszym, które objęte są kwarantanną lub pozostają w domu, dla bezpieczeństwa w związku z panującą pandemią. W ostatnim czasie bardzo ważne jest objęcie osób starszych dodatkową opieką. 

Mamy nadzieje, że dzięki tym wskazówkom pomożemy w wyborze odpowiednich produktów żywnościowych. 

Czytaj więcej

Żywienie w przypadku zakażenia Helicobacter pylori

| Kategoria: Żywienie w chorobach |

Napisane przez

Żywienie w przypadku zakażenia Helicobacter pylori

Zakażenie Helicobacter pylori (H.pylori) dotyczy ok. 50 % populacji na świecie, w tym ponad 80% Polaków. Do zakażenia dochodzi najczęściej w okresie dzieciństwa (10-12 lat) drogą pokarmową. Najbardziej narażeni na infekcje są członkowie rodziny osoby będącej nosicielem tej bakterii. H.pylori bytuje w organizmie człowieka pod warstwą śluzu pokrywającego komórki nabłonkowe w części przedodźwiernikowej żołądka. Charakterystyczną cechą tej bakterii jest zdolność wydzielania enzymu ureazy rozkładającego składnik soku żołądkowego – mocznik

Czytaj więcej

Zapoznaj się z aktualnymi zasadami funkcjonowania naszej poradni

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

W trosce o naszych Pacjentów oraz o Personel Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita” wprowadzamy prewencyjne procedury, które mają na celu zminimalizowanie ryzyka kontaktu z koronawirusem oraz dbałość o zachowanie ciągłego kontaktu ze specjalistami.

ZASADY FUNKCJONOWANIA INSTYTUTU SANVITA: 

    1. W ramach działań prewencyjnych, by zminimalizować ryzyko ewentualnej transmisji wirusa, usunęliśmy z naszej poczekalni wszelkie ulotki, książki i gazety. Wdrożone zostały również rygorystyczne zasady dotyczące zachowania czystości naszych pomieszczeń (wszelkich powierzchni i sprzętu).
    2. Podczas zapisów i potwierdzania wizyt przeprowadzamy krótką ankietę dotyczącą stanu zdrowia naszych Pacjentów – pytamy m.in. o odbyte w ciągu ostatnich 14 dni podróże, o kontakt z osobami zakażonymi lub tymi, u których podejrzewa się infekcję oraz o wszystkie objawy niepokojące (gorączka >38 stopni Celsjusza, kaszel, problemy z oddychaniem – trudności w nabraniu powietrza lub uczucie duszności).
    3. Wprowadziliśmy również zakaz przychodzenia do poradni osób towarzyszących (nie dotyczy to wizyt pacjentów pediatrycznych).
    4. Wstrzymane są wizyty w gabinecie osób ze wszelkimi objawami infekcji. Zachęcamy do umówienia się na telekonsultacje. Naszym Pacjentom oferujemy możliwość skontaktowania się ze specjalistą (dietetykiem lub psychologiem) w formie telekonsultacji – rozmowy telefonicznej lub wideorozmowy. Zapraszamy do kontaktu pod numerem telefonu +48 535 300 340.

    Pamiętajcie Państwo, że przychodząc do naszej poradni z objawami infekcji zagrażacie innym Pacjentom oraz Personelowi! Poniżej podajemy numery telefonów do kontaktu w sytuacji podejrzenia ryzyka zakażenia koronawirusem.

    Najbliższa

    Czytaj więcej

Reguła 5 sekund? – Wywiad dietetyk Klaudii Wiśniewskiej w Czwórka Polskie Radio

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

W piątek w programie „Stacja Nauka” Czwórka Polskie Radio, nasz specjalista – dietetyk Klaudia Wiśniewska opowiedziała kilka faktów dotyczących „Reguły 5 sekund„. ????????

Czytaj więcej

Szybki kontakt!
+
Wyślij!

Nasz Serwis internetowy używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z Serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w Polityce plików cookies. dowiedz się więcej

Cookies – nasz Serwis internetowy wykorzystuje technologię Cookies w celu dostosowania jego funkcjonowania do Twoich indywidualnych potrzeb. Możesz zgodzić się na to, aby wpisane przez Ciebie dane zostały zapamiętane, dzięki czemu będziesz mógł bez powtórnego wpisywania korzystać z nich przy następnych odwiedzinach na stronach internetowych Serwisu. Właściciele innych witryn nie będą mieli dostępu do tych danych. Jeżeli natomiast nie zgadzasz się na personalizowanie Serwisu, proponujemy wyłączenie obsługi Cookies w opcjach przeglądarki internetowej.

Zamknij