Jak najlepiej przygotować się do wizyty u dietetyka?
Poniżej przedstawiamy kilka wytycznych, które należy spełnić, aby prawidłowo przygotować się do wizyty wstępnej u dietetyka.
OBOWIĄZKOWO
Przygotowanie do szczegółowej analizy składu ciała
Podczas każdej wizyty przy braku przeciwwskazań zdrowotnych (patrz poniżej) wykonywana jest szczegółowa analiza składu ciała. Aby wyniki odzwierciedliły faktyczny stan organizmu, należy:
- przez 12 godzin przed pomiarem unikać dużego wysiłku fizycznego
- przez 12 godzin przed pomiarem nie spożywać alkoholu
- w dniu badania unikać napoi zawierających kofeinę (kawa, herbata, napoje energetyczne, niektóre napoje gazowane)
- przed badaniem zachować minimum 3 godzinną przerwę od ostatniego posiłku (można spożywać wodę)
- w ciągu 30 min przed badaniem oddać mocz
Analiza składu ciała nie może zostać przeprowadzona:
– kobietom w ciąży
– osobom cierpiącym na epilepsję
– osobom posiadającym rozrusznik serca
Przeczytaj- Jak wygląda analiza składu ciała
Uwaga! Szczegółowa analiza składu ciała nie jest wliczona w koszt konsultacji z dr n. med. oraz konsultacji dietetycznej diabetologicznej.
OPCJONALNIE
Wyniki badań oraz wykaz spożywanych leków
Podczas konsultacji wstępnej dietetyk przeprowadza pełen wywiad żywieniowo-zdrowotny, aby móc jak najlepiej dostosować zalecenia żywieniowe i opracować indywidualny plan zmiany stylu życia. W tej ocenie pomocne są wyniki ostatnio wykonywanych badań (morfologia, glukoza na czczo, profil lipidowy – cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, trójglicerydy, TSH).
- należy wziąć ze sobą najbardziej aktualne wyniki badań laboratoryjnych (szczególnie ważne w przypadku osób z chorobami przewlekłymi – najnowsze badania związane z daną jednostką chorobową).
- wyniki badań nie powinny być starsze, niż sprzed ostatnich 12 miesięcy. Jeśli nie posiadasz aktualnych badań, na pierwszej wizycie z dietetykiem zostanie ustalone, jakie badania należy wykonać.
- spis leków oraz suplementów diety, jeśli są spożywane.
- należy wypisać: nazwę, dawkowanie, częstotliwość spożycia oraz okres, w jakim dany lek jest przyjmowany np. Witamina D3, 1 x dziennie, dawka 2000 j.m., od 3 miesięcy
Dzienniczek żywieniowy
Na pierwszą wizytą możesz przygotować 3-dniowy dzienniczek żywieniowy. Ułatwi on ocenę sposobu żywienia oraz ułatwi dietetykowi opracowanie indywidualnych, spersonalizowanych zaleceń żywieniowych.
Należy zapisać wszystkie zjedzone produkty i dania oraz wypijane płyny wraz z podaniem ilości.
Prawidłowo sporządzony dzienniczek powinien zawierać poniższe informacje takie jak:
- ilość posiłków
- godziny spożycia posiłków
- skład posiłków (należy pamiętać o wszystkich składowych potraw)
- gramatura produktów/ miary domowe np. garście, łyżki, szklanki, sztuki
(jeśli dany produkt spożywamy w opakowaniu jednostkowym należy podać jego gramaturę z opakowania np. jogurt naturalny, kefir czy sok z butelki) - sposób obróbki termicznej (np. pieczenie, smażenie, duszenie, grillowanie)
Przykład:
POSIŁEK | NAZWA | ILOŚĆ | SKŁADNIKI | UWAGI |
ŚNIADANIE 7:30, dom | Grzanki z twarożkiem i rzodkiewką | 2 kromki 1łyżeczka 100g 1-2 łyżki 3 sztuki 1 sztuka 3 łyżki 1 szklanka | chleb żytni pełnoziarnisty masło Twaróg półtłusty Jogurt naturalny 1,5% Rzodkiewka Ogórek gruntowy Kiełki rzodkiewki Herbata gorzka | przyprawy: pieprz czarny, słodka papryka, zioła prowansalskie |
Nie należy uzupełniać dzienniczka w ten sposób: „kanapki z twarogiem i rzodkiewką”.
Taka informacja nie ułatwia dietetykowi oceny ilości zjedzonych produktów żywieniowych.
Podczas prowadzenia dzienniczka bardzo ważna jest szczerość. Należy podać wszystkie spożyte przekąski (słodycze, ciasta, lody itp.), słodzone napoje oraz dodane tłuszcze (masło, olej do smażenia) oraz sól.
Zachęcamy do zapoznania się z naszym CENNIKIEM