GutFlora i GutFlora+

GutFlora

Badanie GutFlora wykonasz samodzielnie, w domowych warunkach.

GutFlora pozwala na określenie ilościowego i jakościowego składu mikroorganizmów znajdujących się w jelicie człowieka.

Mikroflora jelitowa pełni niezywkle ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia i dobrego samopoczucia. Stresujący tryb życia, nieprawidłowa dieta, czy brak aktywności fizycznej to tylko jedne z wielu czynników mogących zaburzać pracę mikroorganizmów bytujących w naszych jelitach. Flora jelitowa stymuluje układ odpornościowy, chroni nasze jelita przed inwazją patogennych drobnoustrojów jak wirusy i bakterie. Ponadto wspomaga trawienie i wchłanianie składników pokarmowych oraz jest źródłem witamin z grupy B i K. Zaburzenia flory bakteryjnej jelit (dysbiozy) mogą prowadzić do zaburzeń przepuszczalności bariery jelitowej, która jest jedną z przyczyn rozwoju nadwrażliwości pokarmowych, a prawdopodobnie także wielu chorób przewlekłych (m. in. autoimmunologiczych, nieswoistych zapaleń jelit).

Dla kogo?

Badanie GutFlora szczególnie zalecane jest osobom:

  • zmagającym się z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi takimi jak przewlekłe biegunki, zaparcia, wzdęcia, gazy, zgaga, ból brzucha
  • z nadwagą i otyłością, zespołem metabolicznym
  • przed planowaną ciążą, cesarskim cięciem oraz kobietom karmiących piersią
  • po przebytej antybiotykoterapii
  • nadużywającym leków przeciwbólowych
  • z alergiami i częstymi infekcjami układu oddechowego
  • z zespołem przewlekłego zmęczenia i problemem z koncentracją
  • z zaburzeniami nastroju
  • przewlekle zestresowanym
  • cierpiącym na depresję i zaburzenia snu
  • w podeszłym wieku

Jak wygląda badanie?

Badanie GutFlora wykonasz samodzielnie, w domowych warunkach.

Cel badania: diagnostyka dysbioz układu pokarmowego

Co badamy: skład ilościowy kału pod kątem mikroorganizmów znajdujących się w jelicie

  • bakterie tlenowe
    Escherichia coli, Enterococcus sp., Enterobacter sp., Proteus sp., Pseudomonas sp., Serratia sp., Hafnia sp., Klebsiella sp., Providencia sp., Morganella morganii, Citrobacter sp.;
  • bakterie beztlenowe
    Bacterioides sp., Bifidiobacterium sp., Lactobacillus sp., Clostridium sp.;
  • grzyby
    Geotrichum candidum, Candida albicans, Candida sp., Pleśń

Jakie korzyści?

Uzyskane wyniki pozwolą na ocenę stanu Twojej mikroflory jelitowej, dobranie indywidualnej probiotykoterapii oraz opracowanie właściwego planu żywieniowego przez dietetyka.

 

GutFlora+

Badanie GutFlora+ dodatkowo pozwala na ocenę markerów funkcjonalności układu pokarmowego.

Badanie mikroflory i stanów zapalnych GutFlora+ ma na celu oprócz ilościowej oceny głównych grup bakterii tlenowych, beztlenowych oraz grzybów, ocenę wydajności procesu trawienia oraz markerów zapalnych.

Badanie jest nieinwazyjne i może wskazać czy badana osoba jest narażona na rozwój nadwrażliwości pokarmowych (szczególnie IgG-zależnej), bądź czy w jelicie toczą się procesy zapalne. Badanie GutFlora+ to istotna diagnostyka w prewencji poważnych chorób.

Badanie mikroflory i stanów zapalnych GutFlora+ obejmuje następujące parametry
  • ocenę składu mikrobiologicznego kału 
  • konsystencję i pH kału – które dają informację o przebiegu procesów trawiennych w przewodzie pokarmowym.
  • pozostałości trawienia tłuszczów, białek i cukrów– które kompleksowo pozwalają na ocenę procesów trawienia i wchłaniania na całym odcinku przewodu pokarmowego.
  • sekrecyjną immunoglobulinę A (sIgA) – której poziom jest związany z obecnością antygenów pochodzących z pokarmu, bakterii, grzybów i wirusów. Przeciwciało wydzielnicze sIgA pełni bardzo istotną rolę w odporności związanej z błonami śluzowymi, w tym błoną śluzową jelita, neutralizując antygeny obecne w przewodzie pokarmowym.
  • krew utajoną w kale – której dodatni wynik może wskazywać na krwawienie z przewodu pokarmowego i być sygnałem poważnych schorzeń.
  • elastazę trzustkową – której niskie stężenie może oznaczać nieprawidłowe funkcjonowanie trzustki, co ma wpływ na procesy trawienne. Oznaczenie stężenia elastazy trzustkowej jest bezpośrednim wskaźnikiem ilości wydzielanego przez trzustkę enzymu, który nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym. 
  • alfa-1-antytrypsynę – której stężenie gwałtownie wzrasta w wyniku reakcji zapalnej toczącej się np. w jelicie. Badanie w kale alfa-1-antytrypsyny, która nie jest trawiona przez enzymy jelitowe, wykazuje dobrą korelację z wynikami oznaczeń zespołu utraty białek uzyskanymi metodą izotopową. 
  • kalprotektynę – która jest markerem chorób nowotworowych i zapalnych przewodu pokarmowego oraz wskaźnikiem różnicującym pacjentów z jelitem drażliwym (IBS, ang. Irritable Bowel Syndrome) i pacjentów z chorobami zapalnymi jelit (IBD, ang. Inflammatory Bowel Disease).

 

Zachęcamy do zapoznania się z naszym CENNIKIEM

umow wizyte