Newsy, Współczesna dietetyka

Nowe 37. wydanie magazynu Współczesna Dietetyka

Szablon do grafik szkolen wymiary 10

Zapraszamy do zapoznania się z nowym 37. wydaniem czasopisma Współczesna Dietetyka!

Temat przewodni mówi o wpływie diety i poszczególnych składników odżywczych w leczeniu depresji. Jest on tym ważniejszy, że według danych WHO depresja jest na 4. miejscu chorób najczęściej występujących na świecie, a aż 42% Polaków zaobserwowało u siebie pogorszenie kondycji psychicznej przez COVID-19. W artykule zostały poruszone kwestie farmakologii, psychoterapii i patofizjologii. Ponadto, dowiecie się jaką rolę odgrywa mikroflora jelitowa, bowiem coraz więcej dowodów wskazuje, że gra ona główne skrzypce w regulacji zachowania i funkcji mózgu.

Zachęcamy także do sięgnięcia po czasopismo, aby wiedzieć więcej o:
– Żywieniu w chorobie Leśniowskiego – Crohna
– Dietetycznym wspomaganiu rekonwalescencji po przebytym COVID-19
– Tłuszczach w diecie
– Selenie – jako składniku szczególnie ważnym w chorobach o podłożu zapalnym
– Osteoporozie – diagnostyce i profilaktyce
– Dietach wegetariańskich i wegańskich u dzieci
– Żywieniu chorych na nowotwór jelita grubego

I wielu innych niezwykle ciekawych zagadnieniach! Serdecznie zapraszamy do lektury nowego 37. numeru magazynu Współczesna Dietetyka!

Redaktor prowadząca i dietetyk kliniczny Instytutu Sanvita Sylwia Leszczyńska

Współczesna Dietetyka
www.wspolczesnadietetyka.pl