W tym tygodniu
dietetyk Klaudia Wiśniewska w programie
Pytanie na śniadanie zdradziła kilka żywieniowych faktów dotyczących wpływu diety na długość życia i zdrowie.
Podstawą zdrowej diety jest spożywanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców. Zalecenia WHO, podobnie jak wytyczne polskie, wskazują na konieczność spożywania minimum 400 g warzyw i owoców każdego dnia w celu utrzymania prawidł
owego stanu zdrowia. Niestety, według statystyk GUS w Polsce dobowe spożycie tych składników diety wynosi zaledwie 300 g, czyli poniżej zalecanego minimum. Istnieją badania naukowe wskazujące, iż spożywanie 800 g warzyw i owoców może nieść dodatkowe korzyści dla naszego zdrowia i spowalniać proces starzenia. Wskazane jest wybieranie warzyw i owoców o zróżnicowanej barwie, ze względu na występowanie w nich odmiennych związków bioaktywnych. Możemy tu wyróżnić antocyjany występujące w fioletowych warzywach i owocach, czy sulforafan obecny w kapuście, które wykazują działanie antykancerogenne. Oprócz warzyw i owoców nie możemy zapomnieć o pozostałych grupach produktów spożywczych, które zawierają istotne dla naszego zdrowia składniki. Pamiętajmy o tym, aby w naszej diecie obecne były produkty takie jak: kasze, jaja, ryb, a także orzechy.
Zachęcamy do obejrzenia całej rozmowy dietetyka Klaudii Wiśniewskiej w programie Pytanie na śniadanie👇🙂
https://pytanienasniadanie.tvp.pl/48958514/produkty-ktore-chronia-przed-chorobami-i-przedluzaja-zycie