Dieta dla seniora - Wskazówki dla osoby robiącej zakupy dla seniora - Instytut Sanvita

Dieta dla seniora – Wskazówki dla osoby robiącej zakupy dla seniora

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Specjaliści Instytutu Sanvita przygotowali zalecenia, wskazówki dla osoby pomagającej w robieniu zakupów osobom starszym, które objęte są kwarantanną lub pozostają w domu, dla bezpieczeństwa w związku z panującą pandemią. W ostatnim czasie bardzo ważne jest objęcie osób starszych dodatkową opieką. 

Mamy nadzieje, że dzięki tym wskazówkom pomożemy w wyborze odpowiednich produktów żywnościowych. 

 

Przy zakupie żywności przedewszystkim prosimy kierować się datą przydatności do spożycia, która widnieje na opakowaniu – najkorzystniej będzie jeśli dany produkt zachowa świeżość na minimum 2-3 tygodnie.

1. NABIAŁ:

  • przed wykonaniem zakupów należy upewnić się czy osoba, dla której robicie Państwo zakupy toleruje produkty mleczne i laktozę (w przypadku nietolerancji laktozy należy wybierać produkty bezlaktozowe; zdarza się, że osoby te często tolerują produkty fermentowane – kefiry i maślanki, jednak warto o to dopytać),
  • prosimy wybierać nabiał o zawartości tłuszczu do 2% w celu ograniczenia w diecie nasyconych kwasów tłuszczowych,
  • prosimy wybierać przetwory mleczne naturalne (np. mleko UHT, jogurt naturalny, kefir naturalny, maślanka naturalna), najlepiej bez dodatku cukru i mleka w proszku,
  • mleko UHT będzie lepszym wyborem, niż mleko świeże, ponieważ przed otwarciem nie musi być przechowywane w lodówce i jest znacznie dłużej przydatne do spożycia, !!! Jeżeli jednak zakupy będą robione regularnie, korzystniejsze odżywczo będzie mleko pasteryzowane.
  • dodatkowo dobrym wyborem może być zakupienie twarogu półtłustego,
  • w przypadku nietolerancji nabiału zakupić można napoje lub jogurty roślinne (np. sojowe, migdałowe, ryżowe, kokosowe lub owsiane).

2. JAJA:

  • należy zwrócić uwagę na datę przydatności do spożycia oraz na to czy żadne z jaj nie jest pęknięte.

3. MIĘSO, PRZETWORY MIĘSNE I RYBY:

  • do zakupu bardziej polecane będzie mięso drobiowe (np. kurczak, indyk),
  • spożywanie mięsa czerwonego (wieprzowego i wołowego) powinno być ograniczone do maksymalnie 1-2 porcji w ciągu tygodnia – należy kupować je rzadziej; dodatkowo należy również ograniczyć zakup przetworów mięsnych (pasztetów, parówek) do minimum,
  • można wybierać dobre jakościowo szynki drobiowe, rzadziej wieprzowe czy wołowe,
  • zaleca się spożywanie 1-2 porcji ryb w ciągu tygodnia; można kupować ryby świeże(do spożycia w ciągu kilku kolejnych dni lub zamrożenia), mrożone oraz puszkowane (najlepiej w sosie własnym). W przypadku zakupu świeżego mięsa można je podzielić na porcję i zamrozić.

 4. PRODUKTY ZBOŻOWE:

  • spośród produktów zbożowych najlepiej wybierać opcje łatwostrawne: chleb lub bułki graham, naturalne płatki zbożowe (np. owsiane, orkiszowe, jęczmienne czy jaglane), makarony pszenne, ryż biały (paraboiled lub basmati) oraz kasze (jęczmienna, jaglana, gryczana biała, orkiszowa)
  • produkty zbożowe takie jak makaron, ryż i kasza można stosować zamiennie, zachowując taką samą wielkość porcji.
  • Aby przedłużyć trwałość chleba także można go zamrozić w postaci kromek i wyjmować odpowiednio wcześniej do posiłku, aby się rozmroził. 

5. NASIONA ROŚLIN STRĄCZKOWYCH:

  • do zakupu szczególnie polecana będzie soczewica, która jest łatwostrawna,
  • opcjonalnie kupić można kilka puszek/słoików innych nasion strączkowych (np. ciecierzycy, fasoli),
  • dla osób starszych bardziej polecane będą nasiona roślin strączkowych w puszkach lub słoikach, ponieważ nie wymagają obróbki termicznej.

6. TŁUSZCZE:

  • do stosowania na zimno (do sałatek) można zakupić: olej rzepakowy tłoczony na zimno, oliwę z oliwek extra virgin, olej lniany, a do stosowania na gorąco (do pieczenia) można zakupić: olej rzepakowy rafinowany, oliwę z oliwek rafinowaną,
  • oleje można stosować ze sobą zamiennie,
  • oleje do stosowania na zimno należy kupować w butelkach z ciemnego szkła,
  • jako dodatek do potraw można stosować dowolne, ulubione orzechy oraz nasiona i pestki – najlepiej kierować się zasadą różnorodności, ponieważ każdy rodzaj orzechów, nasion i pestek zawiera inne, cenne kwasy tłuszczowe w różnych proporcjach.

 7. OWOCE I WARZYWA:

  • jeśli chodzi o świeże owoce i warzywa to najlepiej wybierać te twarde i mniej dojrzałe (np. twarde jabłka i gruszki, mniej dojrzałe banany, twarde cukinie i papryki),
  • można korzystać ze wszelkich warzyw i owoców mrożonych oraz puszkowanych (np. mieszanki warzywne i owocowe, fasolka szparagowa, marchew, groszek, szpinak, kalafior, brokuł, ananas, truskawki, maliny, wiśnie).

8. SÓL I PRZYPYPRAWY:

  • zaleca się ograniczenie dosalania potraw; w zamian można zakupić przyprawy takie jak: zioła prowansalskie, oregano, bazylię, kolendrę, słodką paprykę, kurkumę, cynamon.

 

 

Zobacz także:

 

Szybki kontakt!
+
Wyślij!