Żywienie w chorobach - Instytut Sanvita

Dieta w Chorobie Refluksowej Przełyku

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

CHOROBA REFLUKSOWA PRZEŁYKU

Choroba refluksowa przełyku (z ang. Gastroesophageal reflux disease, GERD) to jedno
z najczęściej spotykanych schorzeń przewodu pokarmowego, którego przyczyną jest zarzucanie kwaśnej treści z żołądka do przełyku. W konsekwencji dochodzi do zaburzenia równowagi pomiędzy czynnikami atakującymi i ochraniającymi błonę śluzową – wynikiem jest podrażnienie ścian i stan zapalny.

Czytaj więcej

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to choroba tkanki kostnej o podłożu autoimmunologicznym. Proces chorobowy charakteryzuje się występowaniem postępującego stanu zapalnego stawów, który prowadzi do częściowej niepełnosprawności lub trwałego kalectwa. Przyczyną jest nieprawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy, co potwierdza obecność w organizmie chorego różnych przeciwciał skierowanych przeciwko elementom tkanek.

Czytaj więcej

Hipercholesterolemia rodzinna

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Hipercholesterolemia rodzinna

Hipercholesterolemia rodzinna (FH) to schorzenie o podłożu genetycznym, dziedziczone autosomalnie dominująco. Polega ono na występowaniu nieprawidłowości w obrębie genu odpowiadającego za metabolizm lipidów przez człowieka. Charakteryzuje je znacznie podwyższone stężenie cholesterolu frakcji LDL (LDL-C) w surowicy krwi oraz związane z tym zwiększone ryzyko przedwczesnego rozwoju choroby wieńcowej. Szacuje się, że w Polsce choroba ta dotyczy od 150 do 200 tysięcy osób.

Czytaj więcej

Rola diety w atopowym zapaleniu skóry u dzieci i dorosłych

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Rola diety w atopowym zapaleniu skóry u dzieci i osób dorosłych

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła choroba zapalna, której towarzyszą charakterystyczne zmiany skórne oraz silny i uporczywy świąd skóry. To niegroźne dla życia schorzenie ma tendencję nawrotową, przez co prowadzi do znacznego obniżenia jakości życia pacjentów. Niepokojący jest także fakt, iż w ciągu ostatnich lat częstość występowania tej choroby wzrasta i w krajach wysokorozwiniętych dotyczy 10-30% dzieci i 1-10% dorosłych.

Czytaj więcej

Żywienie w przypadku zakażenia Helicobacter pylori

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Żywienie w przypadku zakażenia Helicobacter pylori

Zakażenie Helicobacter pylori (H.pylori) dotyczy ok. 50 % populacji na świecie, w tym ponad 80% Polaków. Do zakażenia dochodzi najczęściej w okresie dzieciństwa (10-12 lat) drogą pokarmową. Najbardziej narażeni na infekcje są członkowie rodziny osoby będącej nosicielem tej bakterii. H.pylori bytuje w organizmie człowieka pod warstwą śluzu pokrywającego komórki nabłonkowe w części przedodźwiernikowej żołądka. Charakterystyczną cechą tej bakterii jest zdolność wydzielania enzymu ureazy rozkładającego składnik soku żołądkowego – mocznik

Czytaj więcej

Jak powinna wyglądać dieta pacjenta po zawale serca i niedokrwiennym udarze mózgu?

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Jak powinna wyglądać dieta pacjenta po zawale serca
i niedokrwiennym udarze mózgu?

Za główną przyczynę zgonów w Polsce, jak i na całym świecie uważa się choroby układu sercowo-naczyniowego. Zawał, czyli martwica tkanki lub narządu spowodowana niedokrwieniem to problem, z którym zmaga się coraz większy odsetek społeczeństwa.

Czytaj więcej

Dieta w miażdżycy. Miażdżyca tętnic obwodowych a dieta.

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Dieta w miażdżycy tętnic

Miażdżyca tętnic obwodowych to proces chorobowy dotyczący głównie średnich i dużych naczyń tętniczych. Stanowi czynnik predykcyjny uogólnionej miażdżycy i uważana jest za równoważnik choroby wieńcowej (CAD – coronary artery disease) w ocenie globalnego ryzyka sercowo-naczyniowego.

Czytaj więcej

Niedoczynność tarczycy i choroba Hashimoto a dieta

| Kategoria: Żywienie w chorobach |

Napisane przez

NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY I  CHOROBA HASHIMOTO A DIETA,
CZYLI JAKA JEST ROLA I ZNACZENIE DIETY W CHOROBACH TARCZYCY

Częstość występowania chorób tarczycy, a w szczególności niedoczynności tarczycy i choroby Hashimoto w ostatnich latach stale wzrasta. Aktualnie leczenie farmakologiczne w chorobach tarczycy stanowi praktycznie najważniejszy element leczenia, ale coraz więcej danych wskazuje na fakt, że prawidłowo skomponowana dieta, która dostarcza niezbędnych składników odżywczych, w szczególności tych które wykorzystywane są do syntezy hormonów tarczycy może mieć istotne znaczenie we wspomaganiu leczenia. W celu uzyskania odpowiednio zbilansowanej

Czytaj więcej

Dieta przy wrzodach żołądka

| Kategoria: Żywienie w chorobach |

Napisane przez

Nadmierny stres, duże ilości kawy, jedzenie na szybko – to czynniki zaostrzające objawy choroby wrzodowej. Tymczasem lekkostrawna, ograniczająca wydzielanie kwasu żołądkowego dieta nie tylko złagodzi jej dolegliwości, ale także znacznie wspomoże proces leczenia.

Czytaj więcej

Ciśnienie pod kontrolą

| Kategoria: Żywienie w chorobach |

Napisane przez

Nadciśnienie tętnicze przyspiesza rozwój miażdżycy, powoduje niewydolność nerek, uszkadza wzrok, zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Dlatego nie należy lekceważyć tej dolegliwości. Jednak czasem wystarczy zmiana diety, aby ciśnienie wróciło do normy.

Aż 50% osób z nadciśnieniem tętniczym to osoby otyłe! Dlatego w leczeniu nadciśnienia oprócz kardiologa powinien uczestniczyć dietetyk, który pomoże uzyskać prawidłową masę ciała, ordynując odpowiednią dietoterapię. Polega ona na zwiększeniu ilości produktów mających wpływ na obniżenie ciśnienia oraz zmniejszeniu lub wyeliminowaniu z menu produktów odpowiedzialnych za wzrost ciśnienia.

Czytaj więcej

Szybki kontakt!
+
Wyślij!

Nasz Serwis internetowy używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z Serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w Polityce plików cookies. dowiedz się więcej

Cookies – nasz Serwis internetowy wykorzystuje technologię Cookies w celu dostosowania jego funkcjonowania do Twoich indywidualnych potrzeb. Możesz zgodzić się na to, aby wpisane przez Ciebie dane zostały zapamiętane, dzięki czemu będziesz mógł bez powtórnego wpisywania korzystać z nich przy następnych odwiedzinach na stronach internetowych Serwisu. Właściciele innych witryn nie będą mieli dostępu do tych danych. Jeżeli natomiast nie zgadzasz się na personalizowanie Serwisu, proponujemy wyłączenie obsługi Cookies w opcjach przeglądarki internetowej.

Zamknij