Artykuły - Instytut Sanvita

Dieta w Chorobie Refluksowej Przełyku

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

CHOROBA REFLUKSOWA PRZEŁYKU

Choroba refluksowa przełyku (z ang. Gastroesophageal reflux disease, GERD) to jedno
z najczęściej spotykanych schorzeń przewodu pokarmowego, którego przyczyną jest zarzucanie kwaśnej treści z żołądka do przełyku. W konsekwencji dochodzi do zaburzenia równowagi pomiędzy czynnikami atakującymi i ochraniającymi błonę śluzową – wynikiem jest podrażnienie ścian i stan zapalny.

Czytaj więcej

Dieta w ciąży. Suplementacja u kobiet ciężarnych

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Dieta w ciąży. Suplementacja u kobiet ciężarnych

Ciąża to okres wzmożonego zapotrzebowania organizmu na większość makro i mikroelementów. Przyszła mama powinna zadbać o to, aby jej dieta w ciąży miała wysoką wartość odżywczą i dostarczała niezbędnych dla jej zdrowia oraz prawidłowego rozwoju dziecka składników odżywczych. Niewątpliwie ważna w tym zakresie może okazać się pomoc dietetyka, który przekaże rzetelną wiedzę oraz przygotuje zbilansowany jadłospis.

Czytaj więcej

Dieta roślinna – dietetyk odpowiada czy warto stosować dietę roślinną i co warto o niej wiedzieć?

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Dieta roślinna – dietetyk odpowiada czy warto stosować dietę roślinną i co warto o niej wiedzieć?

Coraz więcej osób ogranicza mięso w swojej diecie, a diety roślinne w ostatnim czasie znacząco zyskują na popularności. Trend ten nie jest bezzasadny, bowiem ciągle przybywa dowodów naukowych świadczących o tym, że ograniczenie konsumpcji mięsa sprzyja zachowaniu dobrego stanu zdrowia oraz wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka zachorowania na większość chorób cywilizacyjnych. Dobrze skomponowana i odpowiednio zbilansowana dieta roślinna może również sprzyjać również

Czytaj więcej

Numer dwudziesty ósmy „Współczesna Dietetyka”!

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Już jest nowy numer Współczesnej Dietetyki!

Wydanie 28 dostarczy Wam informacji m.in. na temat zastosowania diet roślinnych w otyłości. Dieta roślinna to jeden z badanych modeli żywienia w kontekście otyłości i właśnie tej diecie oraz jej efektom bliżej chcieliśmy się przyjrzeć w aktualnym numerze. Semiwegetarianizm, pescowegetarianizm, laktoowowegetarianizm, weganizm, czy jednak wszystkożerność – który model żywienia daje największe korzyści u pacjenta z otyłością – dietetyk Klaudia

Czytaj więcej

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów

Reumatoidalne zapalenie stawów (RZS) to choroba tkanki kostnej o podłożu autoimmunologicznym. Proces chorobowy charakteryzuje się występowaniem postępującego stanu zapalnego stawów, który prowadzi do częściowej niepełnosprawności lub trwałego kalectwa. Przyczyną jest nieprawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy, co potwierdza obecność w organizmie chorego różnych przeciwciał skierowanych przeciwko elementom tkanek.

Czytaj więcej

Hipercholesterolemia rodzinna

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Hipercholesterolemia rodzinna

Hipercholesterolemia rodzinna (FH) to schorzenie o podłożu genetycznym, dziedziczone autosomalnie dominująco. Polega ono na występowaniu nieprawidłowości w obrębie genu odpowiadającego za metabolizm lipidów przez człowieka. Charakteryzuje je znacznie podwyższone stężenie cholesterolu frakcji LDL (LDL-C) w surowicy krwi oraz związane z tym zwiększone ryzyko przedwczesnego rozwoju choroby wieńcowej. Szacuje się, że w Polsce choroba ta dotyczy od 150 do 200 tysięcy osób.

Czytaj więcej

Rola diety w atopowym zapaleniu skóry u dzieci i dorosłych

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Rola diety w atopowym zapaleniu skóry u dzieci i osób dorosłych

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła choroba zapalna, której towarzyszą charakterystyczne zmiany skórne oraz silny i uporczywy świąd skóry. To niegroźne dla życia schorzenie ma tendencję nawrotową, przez co prowadzi do znacznego obniżenia jakości życia pacjentów. Niepokojący jest także fakt, iż w ciągu ostatnich lat częstość występowania tej choroby wzrasta i w krajach wysokorozwiniętych dotyczy 10-30% dzieci i 1-10% dorosłych.

Czytaj więcej

Dieta dla seniora – Wskazówki dla osoby robiącej zakupy dla seniora

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Specjaliści Instytutu Sanvita przygotowali zalecenia, wskazówki dla osoby pomagającej w robieniu zakupów osobom starszym, które objęte są kwarantanną lub pozostają w domu, dla bezpieczeństwa w związku z panującą pandemią. W ostatnim czasie bardzo ważne jest objęcie osób starszych dodatkową opieką. 

Mamy nadzieje, że dzięki tym wskazówkom pomożemy w wyborze odpowiednich produktów żywnościowych. 

Czytaj więcej

Żywienie w przypadku zakażenia Helicobacter pylori

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Żywienie w przypadku zakażenia Helicobacter pylori

Zakażenie Helicobacter pylori (H.pylori) dotyczy ok. 50 % populacji na świecie, w tym ponad 80% Polaków. Do zakażenia dochodzi najczęściej w okresie dzieciństwa (10-12 lat) drogą pokarmową. Najbardziej narażeni na infekcje są członkowie rodziny osoby będącej nosicielem tej bakterii. H.pylori bytuje w organizmie człowieka pod warstwą śluzu pokrywającego komórki nabłonkowe w części przedodźwiernikowej żołądka. Charakterystyczną cechą tej bakterii jest zdolność wydzielania enzymu ureazy rozkładającego składnik soku żołądkowego – mocznik

Czytaj więcej

Numer dwudziesty siódmy „Współczesna Dietetyka”!

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Już jest ???? 27 numer magazynu Współczesna Dietetyka. Znajdziecie w nim aktualne doniesienia ze świata dietetyki i psychodietetyki, w tym artykułu specjalistów Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej ‚Sanvita’ . W najnowszym numerze znajdziecie informacje na temat:

????Zaleceń żywieniowych w celiakii
????Protokołu autoimmunologicznego w chorobie Hashimoto – artykuł dietetyk

Czytaj więcej

Szybki kontakt!
+
Wyślij!