Publikacje - Instytut Sanvita

Nowi specjaliści Instytutu Sanvita

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Witamy! Mamy przyjemność poinformować Państwa o nowych specjalistach, którzy dołączyli do Instytutu Sanvita. 

Witamy psycholog Elżbietę Stasiowska i psycholog Karolinę Rowgało-Daniel. 

Czytaj więcej

KONSULTACJA Z DIETETYKIEM W GABINECIE CZY KONSULTACJA PRZEZ INTERNET?

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

KONSULTACJA Z DIETETYKIEM W GABINECIE CZY KONSULTACJA PRZEZ INTERNET?

Za sprawą pandemii COVID-19 nasi pacjenci zaczęli coraz częściej korzystać z konsultacji z dietetykiem przez Internet w formie wideokonsultacji lub przez telefon w formie telekonsultacji. I choć wykorzystanie nowoczesnych technologii teleinformatycznych we współczesnej medycynie i dietetyce w obliczu powszechnego dostępu do Internetu i urządzeń mobilnych jest powszechne od wielu lat to nie wszyscy są przekonani o skuteczności takiej formy usług. Czy słusznie?

Czytaj więcej

Menu na odporność – artykuł dietetyk Klaudii Wiśniewskiej w magazynie CZAS na JESIEŃ!

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Jesień to idealny czas, aby zadbać o prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Zmienne warunki atmosferyczne, nadmierna aktywność patogenów chorobotwórczych oraz mniejsze spożycie świeżych warzyw i owoców prowadzą do zwiększonej zachorowalności.   Czytaj więcej

Yerba Mate – czy zastąpi filiżankę kawy? Dietetyk Klaudia Wiśniewska w Polskim Radio Czwórka

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

W ten poniedziałek – 24 sierpnia, między godziną 12:00 a 13:00 na temat YERBA MATE w Polskim Radio Czwórka (Czwórka) wypowie się nasz dietetyk – Klaudia WiśniewskaYerba mate – określana jako największy konkurent kawy, yerba mate staje się coraz popularniejsza również w Polsce.​ Czy rzeczywiście powinniśmy wymienić na nią nasz codzienny kubek małej czarnej?  Czytaj więcej

Numer trzydziesty „Współczesna Dietetyka”!

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Już jest – 30. numer Współczesna Dietetyka!  A w nim…

Czytaj więcej

Właściwości produktów greckich – dietetyk Zuzanna Szypowska w Pytaniu na Śniadanie

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

30 lipca mieliśmy przyjemność gościć w programie Pytanie na Śniadanie , w którym dietetyk Zuzanna Szypowska opowiadała o właściwościach produktów greckich.

Jogurt grecki, czy typu greckiego? Ser feta, czy typu feta? Czy są między nimi różnice?  Kto z nas nie miał takiego dylematu stając przed sklepową półką? 

Czytaj więcej

Dietetyk Klaudia Wiśniewska w Pytaniu na Śniadanie

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

W tym tygodniu dietetyk Klaudia Wiśniewska w programie Pytanie na śniadanie zdradziła kilka żywieniowych faktów dotyczących wpływu diety na długość życia i zdrowie.  Czytaj więcej

Przyczyny nadwagi i otyłości

| Kategoria: Nadwaga i otyłość |

Napisane przez

Przyczyny nadwagi i otyłości

Nadwaga i otyłość to problem dotykający coraz większą grupę ludzi na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce ponad 50 % społeczeństwa ma nadwagę, a aż 25%- otyłość. Podłoże tego problemu leży zarówno w nieprawidłowym sposobie odżywiania, braku aktywności fizycznej, jak i złym stanie zdrowia oraz predyspozycjach genetycznych. Z tego względu przed pierwszym spotkaniem z dietetykiem wskazane jest wykonanie podstawowych

Czytaj więcej

Numer dwudziesty dziewiąty „Współczesna Dietetyka”!

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Już jest 29 numer magazynu Współczesna Dietetyka. Znajdziecie w nim aktualne doniesienia ze świata dietetyki i psychodietetyki. Artykuły obejmują zarówno tematykę żywienia wśród dzieci jak i osób starszych. Tematem numeru są Problemy zdrowotne i żywieniowe osób starszych ze szczególnym uwzględnieniem diagnostyki laboratoryjnej.

Czytaj więcej

Anemia w ciąży – artykuł dietetyk Kingi Falkiewicz w magazynie „Dobra mama”

| Kategoria: Płodność, ciąża, karmienie |

Napisane przez

Witajcie! Chcielibyśmy przybliżyć Wam dziś problematykę anemii w ciąży.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Niedokrwistość inaczej zwana anemią dotyczy od 18,6 do 41,4 % kobiet w Europie. Jest to zespół objawów chorobowych, polegających na obniżeniu stężenia hemoglobiny i liczby erytrocytów względem wartości prawidłowych dla wielu i płci. Do jej przyczyn zalicza się niedobór żelaza, witaminy B12 lub kwasu foliowego. W Polsce najczęściej występującą jest niedokrwistość z niedoboru

Czytaj więcej

Szybki kontakt!
+
Wyślij!