Zapraszamy na 4 edycję SPECJALISTYCZNEGO SZKOLENIA „VADEMECUM ŻYWIENIA W SPORCIE” !

TERMIN I MIEJSCE SZKOLENIA
Dzień: 11.01.2020r.
Godziny: 9:00-14:00 (z przerwą na lunch)
Miejsce: Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

ul. Bitwy Warszawskiej 1920 r. nr 18
02 – 366 Warszawa

sala 0.11 (parter)

 

PROWADZĄCY
dr n.med. Izabela Grabowska | dietetyk sportowy, psychodietetyk

Dietetyk z szeroką wiedzą na temat fizjologii człowieka oraz fizjologii sportu. Absolwentka studiów podyplomowych na Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie – Żywienie i Wspomaganie Dietetyczne w Sporcie. Wykładowca na uczelniach wyższych (Warszawski Uniwersytet Medyczny, Wyższa Szkoła Rehabilitacji w Warszawie). Od 2013 roku jest związana z Centralnym Ośrodkiem Medycyny Sportowej i Poradnią Medycyny Sportowej PortaMedicą. Współpracuje z Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej ‚Sanvita’. Autorka tekstów poświęconych tematyce dietetyki sportowej w specjalistycznym czasopiśmie Współczesna Dietetyka.
Pracuje zarówno z zawodowymi sportowcami (będącymi na najwyższym światowym poziomie) i osobami rekreacyjnie uprawiającymi różne formy aktywności fizycznej, a także osobami o siedzącym trybie życia, motywując do podjęcia aktywności fizycznej. Wyznawczyni hedonistycznego podejścia do żywienia – jedzenie musi sprawiać przyjemność! 

PROGRAM SZKOLENIA
Niezbędnik dietetyka sportowego. Podstawy fizjologii wysiłku fizycznego, klasyfikacja wysiłku, metody oceny jego intensywności.

NA SZKOLENIU DOWIECIE SIĘ:

Jakie są potrzeby energetyczne sportowców?
• Źródła energii dla pracujących mięśni
• Bilans energetyczny
• Dostosowywanie kaloryczności diety dla sportowców – analiza przypadków

Więcej o makroskładnikach w diecie sportowca:
• Rola węglowodanów i ocena zapotrzebowania. Efekty fizjologiczne i zasady spożywania węglowodanów, przed- i powysiłkowe spożycie węglowodanów
• Białka jako materiał budulcowy i funkcjonalny – zapotrzebowanie i wpływ na skład ciała i wyniki w sporcie
• Tłuszcze – metabolizm i rola w wysiłku fizycznym
• Znaczenie proporcji makroskładników dla wydolności fizycznej. Przegląd badań
• Dostosowywanie makroskładników w diecie sportowca – analiza przypadków

Więcej o mikroskładnikach w diecie sportowca:
• Witaminy, rola antyoksydantów w wysiłku fizycznym
• Składniki mineralne
• Kluczowe mikroskładniki w diecie a wyniki w sporcie. Przegląd badań

Czegoś na temat optymalnego nawodnienia organizmu:
• Jak ocenić zapotrzebowanie na płyny w diecie sportowca?
• Co do picia, ile i kiedy?
• Nawodnienie a wyniki w sporcie
• Ilość i skład płynów- zalecenia

Na szkoleniu będzie również mowa o zależności między prawidłowo zbilansowaną dietą a wynikami w sporcie. Prowadzący przedstawi przegląd badań oraz doświadczenia własne.

Będzie również przedstawione spojrzenie prosto z… gabinetu dietetyka sportowego – aspekt praktyczny! Odpowiemy na pytania:
• Czy istnieje wzorcowy sposób odżywiania?
• Znaczenie masy i składu ciała w sporcie
• Planowanie diety dla sportowca
• Żywienie przed, w trakcie i po treningu
• Odżywki i suplementy

!!! UWAGA !!! Ilość miejsc ograniczona – praca w kameralnej grupie.
O kolejności wpisania na listę decyduje termin uiszczenia opłaty.

W cenie szkolenia materiały szkoleniowe dla każdego z uczestników oraz poczęstunek.

Każdy uczestnik otrzymuje CERTYFIKAT ukończenia szkolenia oraz KONSPEKT NIEZBĘDNIK DIETETYKA SPORTOWEGO.

CENNIK
Cenna promocyjna (w przypadku zgłoszenia z wpłatą do 11.12.19r.): 190 zł
Cena promocyjna dla grup >3 osób: 200 zł
Cena regularna: 250 zł

!!! UWAGA !!! Ilość miejsc ograniczona – praca w kameralnej grupie.
O kolejności wpisania na listę decyduje termin uiszczenia opłaty.

W cenie szkolenia materiały szkoleniowe dla każdego z uczestników oraz poczęstunek.
Każdy uczestnik otrzymuje CERTYFIKAT ukończenia szkolenia oraz KONSPEKT NIEZBĘDNIK DIETETYKA SPORTOWEGO.

ZGŁOSZENIA
Zgłoszenia prosimy wysyłać na adres e-mail: szkolenia@instytutsanvita.pl
W tytule maila: Vademecum żywienia w sporcie – dla dietetyka
W treść maila: imię, nazwisko, nr telefonu kontaktowego oraz ewentualna informacja o zgłoszeniu dotyczącym grupy powyżej 3 osób.
W załączniku maila: potwierdzenie wykonanego przelewu. W przypadku grup prosimy o wysłanie potwierdzenia za jeden zbiorczy przelew lub kilku potwierdzeń wykonanych przelewów w jednym mailu.

Dane do przelewu
NAZWA: Instytut Sanvita – Sylwia Leszczyńska
NR RACHUNKU: 81114020040000350271140917 mBank
ADRES: ul. Herbu Janina 3/42, 02-972 Warszawa
TYTUŁ PRZELEWU: Vademecum żywienia w sporcie – dla dietetyka 

Telefon kontaktowy do organizatora: 535 300 340

PARTNERZY:

Patronat medialny: Współczesna Dietetyka – specjalistyczne czasopismo dla dietetyków i profesjonalistów żywienia.

 


 

Partner merytoryczny : Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie

 

ZAPRASZAMY ! 

Instytut Sanvita