Przygotowanie do wizyty - Instytut Sanvita w Warszawie

Sanvita Logo


Wysyłając formularz wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o aktualnościach i promocjach od firmy SANVITA

Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!

Przygotowanie do wizyty

Kilka wytycznych, które należy spełnić, aby prawidłowo przygotować się do wizyty wstępnej w gabinecie dietetycznym.

OBOWIĄZKOWO:

Analiza składu ciała

Podczas każdej wizyty przy braku przeciwwskazań zdrowotnych wykonywana jest szczegółowa analiza składu ciała. Aby wyniki odzwierciedliły faktyczny stan organizmu, należy:

  • zgłosić się do badania na czczo (w godzinach rannych) lub 3-4 godziny (minimum 2 godziny) po spożyciu ostatniego posiłku (można spożywać wodę)
  • 12 godzin przed badaniem unikać napojów na bazie kofeiny i alkoholu (minimum 6 h)
  • 12 godzin przed pomiarem unikać dużego wysiłku fizycznego
  • w ciągu 30 min przed badaniem oddać mocz

 Analiza składu ciała nie może zostać przeprowadzona:
– kobietom w ciąży
– osobom cierpiącym na epilepsję
– osobom posiadającym elementy metalowe w ciele oraz rozrusznik serca

Opis badania.

OPCJONALNIE:

Wyniki badań oraz wykaz spożywanych leków

Podczas konsultacji wstępnej przeprowadzamy pełny wywiad żywieniowo-zdrowotny, aby móc jak najlepiej dostosować zalecenia żywieniowe i opracować indywidualny plan zmiany stylu życia. W tej ocenie pomocne są wyniki ostatnio wykonywanych badań (morfologia, glukoza na czczo, profil lipidowy – cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, trójglicerydy, TSH).

  • należy wziąć ze sobą najbardziej aktualne wyniki badań laboratoryjnych (szczególnie ważne w przypadku osób z chorobami przewlekłymi – najnowsze badania związane z daną jednostką chorobową).
  • wyniki badań nie powinny być starsze, niż sprzed ostatnich 12 miesięcy. Jeśli nie posiadasz aktualnych badań, na pierwszej wizycie z dietetykiem zostanie ustalone, jakie badania należy wykonać.
  • spis leków oraz suplementów diety, jeśli są spożywane

Należy wypisać: nazwę, dawkowanie, częstotliwość spożycia oraz okres, w jakim dany lek jest przyjmowany

  1. Witamina D3, 1 x dziennie, dawka 2000 j.m., od 3 miesięcy

 

Dzienniczek żywieniowy

Na pierwszą wizytą możesz przygotować 3-dniowy dzienniczek żywieniowy. Ułatwi on ocenę sposobu żywienia oraz ułatwi dietetykowi opracowanie indywidualnych, spersonalizowanych zaleceń żywieniowych.

Należy zapisać wszystkie zjedzone produkty i dania oraz wypijane płyny wraz z podaniem ilości.

Prawidłowo sporządzony dzienniczek powinien zawierać poniższe informacje takie jak:

  • ilość posiłków
  • godziny spożycia posiłków
  • skład posiłków (należy pamiętać o wszystkich składowych potraw)
  • gramatura produktów/ miary domowe np. garście, łyżki, szklanki, sztuki
    (jeśli dany produkt spożywamy w opakowaniu jednostkowym należy podać jego gramaturę z opakowania np. jogurt naturalny, kefir czy sok z butelki)
  • sposób obróbki termicznej (np. pieczenie, smażenie, duszenie, grillowanie)

Przykład:

POSIŁEKNAZWAILOŚĆSKŁADNIKIUWAGI
ŚNIADANIE

7:30, dom

Grzanki z twarożkiem
i rzodkiewką
2 kromki
1łyżeczka
100g
1-2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 szklanka
chleb żytni pełnoziarnisty
masło
Twaróg półtłusty
Jogurt naturalny 1,5%
Rzodkiewka
Ogórek gruntowy
Kiełki rzodkiewki
Herbata gorzka
przyprawy: pieprz czarny, słodka papryka, zioła prowansalskie

Nie należy uzupełniać dzienniczka w ten sposób: „kanapki z twarogiem i rzodkiewką”.
Taka informacja nie ułatwia dietetykowi oceny ilości zjedzonych produktów żywieniowych.

Podczas prowadzenia dzienniczka bardzo ważna jest szczerość. Należy podać wszystkie spożyte przekąski (słodycze, ciasta, lody itp.), słodzone napoje oraz dodane tłuszcze (masło, olej do smażenia) oraz sól.
WAŻNE! Na wstępną wizytę należy wygospodarować 45-60 minut.

DO ZOBACZENIA NA KONSULTACJI!