Przygotowanie do wizyty

Jak najlepiej przygotować się do wizyty u dietetyka?

Poniżej przedstawiamy kilka wytycznych, które należy spełnić, aby prawidłowo przygotować się do wizyty wstępnej u dietetyka. 

OBOWIĄZKOWO

Przygotowanie do szczegółowej analizy składu ciała

Podczas każdej wizyty przy braku przeciwwskazań zdrowotnych (patrz poniżej) wykonywana jest szczegółowa analiza składu ciała. Aby wyniki odzwierciedliły faktyczny stan organizmu, należy:

  • przez 12 godzin przed pomiarem unikać dużego wysiłku fizycznego
  • przez 12 godzin przed pomiarem nie spożywać alkoholu
  • w dniu badania unikać napoi zawierających kofeinę (kawa, herbata, napoje energetyczne, niektóre napoje gazowane)
  • przed badaniem zachować minimum 3 godzinną przerwę od ostatniego posiłku (można spożywać wodę)
  • w ciągu 30 min przed badaniem oddać mocz

 Analiza składu ciała nie może zostać przeprowadzona:
– kobietom w ciąży
– osobom cierpiącym na epilepsję
– osobom posiadającym rozrusznik serca

 Przeczytaj- Jak wygląda analiza składu ciała

 
OPCJONALNIE

Wyniki badań oraz wykaz spożywanych leków

Podczas konsultacji wstępnej  dietetyk przeprowadza pełen wywiad żywieniowo-zdrowotny, aby móc jak najlepiej dostosować zalecenia żywieniowe i opracować indywidualny plan zmiany stylu życia. W tej ocenie pomocne są wyniki ostatnio wykonywanych badań (morfologia, glukoza na czczo, profil lipidowy – cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, trójglicerydy, TSH).

  • należy wziąć ze sobą najbardziej aktualne wyniki badań laboratoryjnych (szczególnie ważne w przypadku osób z chorobami przewlekłymi – najnowsze badania związane z daną jednostką chorobową).
  • wyniki badań nie powinny być starsze, niż sprzed ostatnich 12 miesięcy. Jeśli nie posiadasz aktualnych badań, na pierwszej wizycie z dietetykiem zostanie ustalone, jakie badania należy wykonać.
  • spis leków oraz suplementów diety, jeśli są spożywane.
    • należy wypisać: nazwę, dawkowanie, częstotliwość spożycia oraz okres, w jakim dany lek jest przyjmowany np. Witamina D3, 1 x dziennie, dawka 2000 j.m., od 3 miesięcy

Dzienniczek żywieniowy

Na pierwszą wizytą możesz przygotować 3-dniowy dzienniczek żywieniowy. Ułatwi on ocenę sposobu żywienia oraz ułatwi dietetykowi opracowanie indywidualnych, spersonalizowanych zaleceń żywieniowych.

Należy zapisać wszystkie zjedzone produkty i dania oraz wypijane płyny wraz z podaniem ilości.
Prawidłowo sporządzony dzienniczek powinien zawierać poniższe informacje takie jak:

  • ilość posiłków
  • godziny spożycia posiłków
  • skład posiłków (należy pamiętać o wszystkich składowych potraw)
  • gramatura produktów/ miary domowe np. garście, łyżki, szklanki, sztuki
    (jeśli dany produkt spożywamy w opakowaniu jednostkowym należy podać jego gramaturę z opakowania np. jogurt naturalny, kefir czy sok z butelki)
  • sposób obróbki termicznej (np. pieczenie, smażenie, duszenie, grillowanie)

Przykład:

POSIŁEKNAZWAILOŚĆSKŁADNIKIUWAGI
ŚNIADANIE

7:30, dom

Grzanki z twarożkiem
i rzodkiewką
2 kromki
1łyżeczka
100g
1-2 łyżki
3 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
1 szklanka
chleb żytni pełnoziarnisty
masło
Twaróg półtłusty
Jogurt naturalny 1,5%
Rzodkiewka
Ogórek gruntowy
Kiełki rzodkiewki
Herbata gorzka
przyprawy: pieprz czarny, słodka papryka, zioła prowansalskie

Nie należy uzupełniać dzienniczka w ten sposób: „kanapki z twarogiem i rzodkiewką”.
Taka informacja nie ułatwia dietetykowi oceny ilości zjedzonych produktów żywieniowych.

Podczas prowadzenia dzienniczka bardzo ważna jest szczerość. Należy podać wszystkie spożyte przekąski (słodycze, ciasta, lody itp.), słodzone napoje oraz dodane tłuszcze (masło, olej do smażenia) oraz sól.

 

Zachęcamy do zapoznania się z naszym CENNIKIEM

umow wizyte