Numer trzynasty "Współczesna dietetyka" - Instytut Sanvita

Sanvita Logo


Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!

Numer trzynasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez


Odpowiednie żywienie pacjentów onkologicznych, w tym chorujących na raka piersi, odgrywa niezwykle istotną rolę, wymaga jednak szczegółowej wiedzy zarówno dietetyka jak i pacjenta. Często spotykam się z pacjentami, którzy stosują diety uznane za skuteczne tylko dlatego, że są szeroko promowane w mediach, mimo braku żadnych przesłanek naukowych. Błędnie rezygnują np. z niektórych grup produktów i pozbawiają się w ten sposób źródła określonych składników odżywczych, niezbędnych zwłaszcza w zapobieganiu chorobie. Dodatkowo pacjenci nie zawsze rozróżniają diety w profilaktyce od tej, którą należy stosować w czasie leczenia (we współpracy z lekarzem prowadzącym). Często szukają także diety, która wyleczy raka, nie mając świadomości, że taka dieta nie istnieje. Chociaż przebieg leczenia onkologicznego może wspomóc. W bieżącym numerze skupimy się na roli diety w profilaktyce i leczeniu chorych na nowotwory piersi- zarówno w zakresie wskazań żywieniowych jak i psychologicznych do pracy z pacjentem onkologicznym. 

Ponadto sporo miejsca poświęcimy kawie (i kofeinie) i kontrowersjom na temat jej spożycia. Ostatnio bowiem pojawia się sporo badań na temat tego, czy kawa rzeczywiście jest szkodliwa, a może wręcz odwrotnie wpływa na poprawę zdrowia. Spróbujemy też odpowiedzieć na pytanie, czy kobiety w ciąży muszą rezygnować z tego napoju. Mimo, że oddajemy w Państwa ręce 13 numer naszego dwumiesięcznika, to dla całej naszej redakcji jest to wydanie szczęśliwe, gdyż gościmy w Państwa gabinetach i domach już od 2 lat. Mamy nadzieję, że wiedza , której Państwu dostarczamy, pozwala rzetelnie i profesjonalnie współpracować z pacjentami.

Zachęcam do lektury,

Sylwia Leszczyńska

redaktor prowadząca

W trzynastym numerze Współczesnej Dietetyki znajdziemy teksty naszych specjalistów:

– NUTRIGENETYKA: Znaczenie i rola polimorfizmu genu receptora witaminy D | Klaudia Wiśniewska, dietetyk, współautorem jest Katarzyna Okręglicka, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyk [link do artykułu]

– PSYCHODIETETYKA: Pacjent nowotworowy w gabinecie dietetyka. Cel pracy, oczekiwania i wsparcie w dietoterapii wspomagającej leczenie | Małgorzata Kaczyńska, psycholog [link do artykułu]

– SUPERFOODS: Amarantus – inaczej szarłat | Adrianna Frelich, dietetyk kliniczny [link do artykułu

Zachęcamy do lektury!
Dołącz do nas! www.wspolczesnadietetyka.pl

Szybki kontakt!
+
Wyślij!

Nasz Serwis internetowy używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z Serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w Polityce plików cookies. dowiedz się więcej

Cookies – nasz Serwis internetowy wykorzystuje technologię Cookies w celu dostosowania jego funkcjonowania do Twoich indywidualnych potrzeb. Możesz zgodzić się na to, aby wpisane przez Ciebie dane zostały zapamiętane, dzięki czemu będziesz mógł bez powtórnego wpisywania korzystać z nich przy następnych odwiedzinach na stronach internetowych Serwisu. Właściciele innych witryn nie będą mieli dostępu do tych danych. Jeżeli natomiast nie zgadzasz się na personalizowanie Serwisu, proponujemy wyłączenie obsługi Cookies w opcjach przeglądarki internetowej.

Zamknij