Współczesna dietetyka

Numer siódmy “Współczesna dietetyka”

7

Ocena stanu odżywienia, zapotrzebowanie na energię, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są związane z wieloma jednostkami chorobowymi. W siódmym numerze Współczesna Dietetyka tematem numeru WSPOMAGANIE LECZENIA CHORÓB NOWOTWOROWYCH DIETĄ [link do artykułu] autorstwa Małgorzaty Jodkiewicz oraz Joanny Drygiel. Opisują jak radzić sobie z dolegliwościami pojawiającymi się u pacjentów onkologicznych.

We wrześniowym numerze znajdą się również teksty naszych specjalistów:

● Specyficzne zaburzenia odżywiania |Małgorzata Kaczyńska, psycholog [link do artykułu]

● Rola polimorfizmu genu MTHRF w rozwoju wybranych chorób – Powikłania u kobiet w ciąży |Klaudia Wiśniewska, dietetyk kliniczny oraz dr Katarzyna Okręglicka [link do artykułu]

● Cukrzyca mitochondrialna |Ewa Grabani, dietetyk kliniczny, psychodietetyk [link do artykułu]

● Przegląd diet przemysłowych dla chorych onkologicznych |Adrianna Frelich, dietetyk kliniczny [link do artykułu]

oraz artykuły z zakresu dietetyki sportowej, postępowania dietetycznego w SLE czy substancjach słodzących w świetle prawa i najnowszych zaleceń. W numerze tym znajdziecie także ciekawy artykuł na temat wpływu diety i zwyczajów żywieniowych na rozwój próchnicy u dzieci autorstwa lek. dent. Elizy Ganczarskiej-Kaliszuk.

Zachęcamy do lektury!
redaktor prowadząca Sylwia Leszczyńska, właściciel Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej ‘Sanvita’, dietetyk kliniczny, psychodietetyk.
Dołącz do nas! www.wspolczesnadietetyka.pl

Dodaj komentarz