Numer siedemnasty "Współczesna dietetyka" - Instytut Sanvita

Sanvita Logo


Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!

Numer siedemnasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

W poszukiwaniu czynników mających wpływ na długość życia i proces starzenia postanowiliśmy tym razem przybliżyć Państwu mechanizmy działania diety w tym zakresie. Organizm człowieka starzeje się, jednak jest to proces podatny na modyfikacje. Sposobów na przedłużenie życia poszukuje się m.in. w farmakoterapii, modyfikacjach genetycznych oraz w zmianie stylu życia, w tym diety. Znane są warianty genów korelujące z długowiecznością człowieka, w tym te zaangażowane w metabolizm lipidów czy w ścieżki sygnalizacyjne przekazywania sygnału od składników diety (ścieżka insulina/insulinopodobny czynnik wzrostu oraz TOR). Uszkodzenia białek i materiału genetycznego, które prowadzą do starzenia się komórek, przewlekłego stanu zapalnego i chorób związanych z wiekiem uważa się za bezpośrednią przyczynę starzenia się. Strategie regulujące długowieczność polegają na zapobieganiu i eliminacji tych uszkodzeń. Jaką rolę w tych procesach pełni dieta? Co kryje się za określeniem diety „anti-aging”? Jak restrykcje dietetyczne działają na biomarkery procesu starzenia i długowieczności zarówno u kobiet jak i u mężczyzn? Kwestie te omówimy w artykule „Restrykcje dietetyczne a długość życia i proces starzenia. Przegląd aktualnych danych”. W tym wydaniu przedstawiamy Państwu także wzorzec żywieniowy mogący przyczyniać się do długowieczności z charakterystyką wybranych związków o potencjalnym działaniu przeciwstarzeniowym. 

Szczególnie polecamy także artykuł o tym, jaką rolę odgrywa dietetyk i zalecenia żywieniowe w terapii hiperprolaktynemii. Kiedy zwiększone stężenie PRL jet zjawiskiem naturalnym, a kiedy świadczy o stanie patologicznym pacjenta? 

Czytelników zainteresowanych „czekoladowymi teoriami” odsyłam do przeglądu badań nad działaniem czekolady i mleka czekoladowego wśród osób aktywnych fizycznie.

Zachęcam do lektury,
Sylwia Leszczyńska
redaktor prowadząca

W siedemnastym numerze Współczesnej Dietetyki znajdziemy teksty naszych specjalistów:

– TEMAT NUMERU: Restrykcje dietetyczne a długość życia i proces starzenia. Przegląd aktualnych danych | Klaudia Wiśniewska, dietetyk kliniczny [link do artykułu]

– PSYCHODIETETYKA: Stres jako czynnik przyspieszający proces starzenia. Techniki radzenia sobie ze stresem- praktyczny przewodnik dla pacjenta | Małgorzata Kaczyńska, psycholog [link do artykułu]

 

Zachęcamy do lektury!
Dołącz do nas!  www.wspolczesnadietetyka.pl

Szybki kontakt!
+
Wyślij!

Nasz Serwis internetowy używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z Serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w Polityce plików cookies. dowiedz się więcej

Cookies – nasz Serwis internetowy wykorzystuje technologię Cookies w celu dostosowania jego funkcjonowania do Twoich indywidualnych potrzeb. Możesz zgodzić się na to, aby wpisane przez Ciebie dane zostały zapamiętane, dzięki czemu będziesz mógł bez powtórnego wpisywania korzystać z nich przy następnych odwiedzinach na stronach internetowych Serwisu. Właściciele innych witryn nie będą mieli dostępu do tych danych. Jeżeli natomiast nie zgadzasz się na personalizowanie Serwisu, proponujemy wyłączenie obsługi Cookies w opcjach przeglądarki internetowej.

Zamknij