Numer osiemnasty "Współczesna dietetyka" - Instytut Sanvita

Sanvita Logo


Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!

Numer osiemnasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Odpowiednie odżywianie w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej jest niezwykle ważnym czynnikiem istotnie wpływającym na wyniki badań pacjentów i prewencję powikłań. Jest to idealny przykład chorób, przy których sama farmakoterapia jest niewystarczającą metodą postępowania w celu uzyskania jak najlepszych efektów leczniczych. W bieżącym wydaniu przedstawiamy najnowsze zalecenia interwencji dietetycznych w cukrzycy oraz szczegółowo omówimy właściwości diety wegańskiej wykorzystywanej często w przypadkach tego typu zaburzeń.

Z racji na rozwijający się rynek doradztwa dietetycznego i szeroki zakres usług oferowanych pacjentom, dietetycy borykają się z wieloma kwestiami „organizacyjnymi” w zakresie swojej działalności. Zdarza się, że pacjenci odwołują wizyty, nie pojawiają się regularnie na wcześniej umówionych spotkaniach, wybiórczo traktują wskazania dietetyczne, a potem uskarżają się na brak efektów. Pierwsze spotkanie z pacjentem jest najważniejsze w toku długotrwałej i efektywnej współpracy, ponieważ to podczas niego dietetyk ma okazję poznać pacjenta na tyle, aby przygotować spersonalizowaną dietę oraz to w czasie tej wizyty zyskuje zaufanie pacjenta. Jak powinno wyglądać pierwsze spotkanie z pacjentem, aby przyniosło oczekiwane efekty zarówno dla pacjenta jak i dla dietetyka, piszemy w dziale psychodietetyka.

W najnowszym numerze sporo miejsca poświęcamy także najmłodszym pacjentom. W jednym z artykułów skupimy się na najważniejszych kwestiach związanych z RZS u dzieci. Dodatkowo prezentujemy szczegółowy artykuł na temat żywienia dzieci z zespołem Downa, gdzie ze względu na złożoność choroby niezbędne są interwencje żywieniowe.

Zachęcam do lektury,
Sylwia Leszczyńska
redaktor prowadząca

W osiemnastym numerze Współczesnej Dietetyki znajdziemy teksty naszych specjalistów:

– TEMAT NUMERU: Zaburzenia gospodarki węglowodanowej w gabinecie dietetyka. Wspólne zalecenia | Ewa Grabani, dietetyk, psychodietetyk [link do artykułu]

– PSYCHODIETETYKA: Pierwsza konsultacja dietetyczna. Skuteczna komunikacja i budowanie strategii zmiany | Małgorzata Kaczyńska, psycholog [link do artykułu]

 

Zachęcamy do lektury!
Dołącz do nas!  www.wspolczesnadietetyka.pl

Szybki kontakt!
+
Wyślij!

Nasz Serwis internetowy używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z Serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w Polityce plików cookies. dowiedz się więcej

Cookies – nasz Serwis internetowy wykorzystuje technologię Cookies w celu dostosowania jego funkcjonowania do Twoich indywidualnych potrzeb. Możesz zgodzić się na to, aby wpisane przez Ciebie dane zostały zapamiętane, dzięki czemu będziesz mógł bez powtórnego wpisywania korzystać z nich przy następnych odwiedzinach na stronach internetowych Serwisu. Właściciele innych witryn nie będą mieli dostępu do tych danych. Jeżeli natomiast nie zgadzasz się na personalizowanie Serwisu, proponujemy wyłączenie obsługi Cookies w opcjach przeglądarki internetowej.

Zamknij