Newsy - Strona 3 z 9 - Instytut Sanvita

Sanvita Logo


Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!

Nowości na instagramie

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Instytut Sanvita to nie tylko poradnictwo dietetyczne w chorobach, ale również poradnictwo żywieniowe w sprawach dotyczących płodności. 

Na naszych social mediach regularnie możecie dowiedzieć się czegoś na temat diety w zaburzeniach cyklu miesięcznego czy też w popularnych chorobach dotyczących układu rozrodczego, jak na przykład PCOS. 

Ostatnio na naszym instagramie możecie poczytać o #superfoods dla płodności! Są wśród nich owoce jagodowe, siemie lniane czy też zielonolistne warzywa. Pamiętajcie, że odpowiednio zbilansowana dieta powinna zawierać odpowiednią

Czytaj więcej

Numer dwudziesty drugi „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Najnowszy 22 numer czasopisma Współczesna Dietetyka już w sprzedaży! A w nim ?poruszono temat roli prawidłowego żywienia oraz wsparcia psychologicznego w chirurgicznym leczeniu otyłości ??‍⚕️
Ponadto przeczytasz między innymi:
☘️Zespół jelita drażliwego oraz nieswoiste choroby zapalne jelit- Możliwości diagnostyczne | Daria Rządkowska
☘️Rola nawodnienia w diecie sportowca | Izabela Grabowska
☘️Wykorzystanie probiotyków u osób starszych | Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz

Czytaj więcej

Numer dwudziesty pierwszy „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

W bieżącym numerze specjalistycznego czasopisma dla dietetyków Współczesna Dietetyka poruszono temat dotyczący znaczenia zawodu dietetyka w promocji zdrowia. W swym artykule dr n. med Lucyna Pachocka szczegółowo opisuje specyfikacje zawodu dietetyka, drogę kształcenia, jego rolę wśród specjalistów służby zdrowia oraz obecną sytuację zatrudnienia dietetyków w Polsce.

W nr 21 przeczytacie także artykuły specjalistów Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej ‚Sanvita”:
? PSYCHODIETETYKA-

Czytaj więcej

Sukcesy naszych specjalistów

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Jesteśmy dumni z ambicji i wysiłku, jaki wkładają w ciągły rozwój specjaliści Instytutu ‚Sanvita’. 28 marca 

Czytaj więcej

III Konferencja Insulinooporność- Problem XXI wieku

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Pragniemy przedstawić Wam krótką relację z III Konferencji Insulinooporność-problem XXI wieku.
Podczas spotkania mieliśmy okazję poznać podłoże tego zaburzenia, a także czynniki sprzyjające jego powstaniu. Dowiedzieliśmy się, jak od najmłodszych lat życia zapobiegać zaburzeniom gospodarki węglowodanowej, kształtując prawidłowe nawyki żywieniowe u dzieci i powielając je w wieku dorosłym. Jak potwierdzili specjaliści- kluczowe w tym zakresie jest ograniczenie spożycia węglowodanów prostych oraz nasyconych

Czytaj więcej

Promocja marca

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Nie od dziś wiadomo, że spożywanie posiłków z rodziną, przyjaciółmi czy współpracownikami wzmacnia więzi rodzinne i społeczne. Ale czy wiecie, że nasze otoczenie jest jednym z czynników mających wpływ na ilość oraz jakość spożywanych przez nas pokarmów? Badania pokazują iż zdrowe nawyki żywieniowe naszych przyjaciół mogą wpływać na wprowadzanie tych nawyków w naszej całodziennej diecie. A nasza dieta, efekty diety i zdrowsze wybory wpływają na lepsze wybory naszych bliskich. Dlaczego poruszamy dzisiaj tę tematykę? Bo mamy

Czytaj więcej

Numer dwudziesty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Bardzo wiele pytań i wątpliwości mają dietetycy, którzy podejmują się współpracy z placówkami żywienia zbiorowego, takimi jak żłobki czy przedszkola. Doświadczenie i wiedza z zakresu żywienia człowieka nie zawsze jest wystarczająca w prawidłowym przygotowywaniu posiłków dla najmłodszych. Poza znajomością żywieniowych potrzeb dzieci, niezbędnych do ich prawidłowego rozwoju i funkcjonowania, należy też działać w oparciu o obowiązujące przepisy prawa, które regulują sposób przygotowania posiłków. Nie należy też zapominać o tym,

Czytaj więcej

Numer dziewiętnasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety, który wymaga większego poświęcenia uwagi zdrowiu i odżywianiu, nie tylko ze względu na rozwijające się nowe życie, ale również na utrzymanie w dobrej kondycji przyszłej mamy. Warto przypominać swoim pacjentkom o konsekwencjach związanych z otyłością u ciężarnych i zachęcać je do przygotowania swojego ciała na nadejście dziecka odpowiednio wcześnie. Ten numer szczególnie poświęcimy właśnie tematom związanym z ciążą i porodem. W artykule o przyroście masy ciała w ciąży i jego wpływie

Czytaj więcej

Atopowe zapalenie skóry dziecka

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Atopowe zapalenie skóry (AZS, wyprysk atopowy) jest jedną z najczęściej występujących chorób zapalnych skóry o charakterze przewlekłym lub nawrotowym. Choroba rozwija się w wyniku uszkodzenia bariery naskórkowej, interakcji czynników genetycznych, zaburzeń układu immunologicznego, czynników środowiskowych.

Elastyczność naskórka znacznie się zmniejsza, obserwujemy większą skłonność do jego mikrourazów i pęknięć. Alergeny wziewne, klimat, stres, hormony, czynniki drażniące, mikroorganizmy oraz niektóre rodzaje pokarmów mogą dodatkowo nasilać przebieg choroby. AZS pojawia się najczęściej w drugim-trzecim miesiącu życia i chociaż często ustępuje po kilku latach, zdarza się, że trzeba się z nim zmagać przez całe dorosłe życie.

JAK SIĘ OBJAWIA?

Do najczęstszych objawów AZS zaliczyć należy suchość skóry, zaczerwienie w zgięciach łokci, kolan oraz

Czytaj więcej

DHA w diecie dziecka

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

W diecie dziecka nie może zabraknąć miejsca na dobrej jakości tłuszcze w odpowiednich proporcjach. Szczególną uwagę należy poświęcić koniecznym do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania młodego organizmu niezbędnym nienasyconym kwasom tłuszczowym (NNKT). Organizm ludzki nie jest w stanie wyprodukować tej grupy związków samodzielnie, musimy je dostarczyć wraz z pożywieniem. Dlatego tak ważnym elementem w rozwoju dziecka jest prawidłowo skomponowana dieta. Spośród grupy NNKT na wyróżnienie zasługuje kwas dokozaheksaenowy, czyli DHA.

NIEZBĘDNY BUDULEC

Kwas

Czytaj więcej

Szybki kontakt!
+
Wyślij!

Sanvita Logo


Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!

Nasz Serwis internetowy używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z Serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w Polityce plików cookies. dowiedz się więcej

Cookies – nasz Serwis internetowy wykorzystuje technologię Cookies w celu dostosowania jego funkcjonowania do Twoich indywidualnych potrzeb. Możesz zgodzić się na to, aby wpisane przez Ciebie dane zostały zapamiętane, dzięki czemu będziesz mógł bez powtórnego wpisywania korzystać z nich przy następnych odwiedzinach na stronach internetowych Serwisu. Właściciele innych witryn nie będą mieli dostępu do tych danych. Jeżeli natomiast nie zgadzasz się na personalizowanie Serwisu, proponujemy wyłączenie obsługi Cookies w opcjach przeglądarki internetowej.

Zamknij