Newsy - Strona 2 z 7 - Instytut Sanvita

Sanvita Logo


Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!

Numer osiemnasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Odpowiednie odżywianie w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej jest niezwykle ważnym czynnikiem istotnie wpływającym na wyniki badań pacjentów i prewencję powikłań. Jest to idealny przykład chorób, przy których sama farmakoterapia jest niewystarczającą metodą postępowania w celu uzyskania jak najlepszych efektów leczniczych. W bieżącym wydaniu przedstawiamy najnowsze zalecenia interwencji dietetycznych w cukrzycy oraz szczegółowo omówimy właściwości diety wegańskiej wykorzystywanej często w przypadkach tego typu zaburzeń.

Z racji na rozwijający

Czytaj więcej

Programowanie prenatalne

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Programowanie prenatalne, czyli jak dieta mamy w czasie ciąży wpływa na zdrowie dziecka w przyszłości?

Prawidłowa dieta kobiety w ciąży jest niezwykle ważna dla właściwego rozwoju płodu. Rozwijanie się wad rozwojowych czy występowanie poronień bardzo często jest związane z zaburzeniami metabolicznymi czy niedoborami składników odżywczych w organizmie matki. Jednak liczne badania kliniczne potwierdzają również wpływ diety na rozwój chorób wieku dorosłego. Dlatego kobiety w ciąży powinny zwracać szczególną uwagę na prawidłowe komponowanie swojego jadłospisu, aby zabezpieczyć swoje potomstwo również przed rozwojem chorób w późniejszych latach życia.

Ważny życiowy start

Czytaj więcej

Ciążowe zachcianki

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Wiemy jak ważnym elementem podczas ciąży jest odpowiednia dieta, z drugiej jednak strony dla wielu ten czas jest równoznaczny z zaspokajaniem zachcianek żywieniowych. Skąd się bierze tzw. wilczy głód i niepohamowana ochota na określone produkty?

Obecnie możemy jedynie przypuszczać jakie są przyczyny gwałtownych zmian w preferencjach smakowych u kobiet ciężarnych. Prawdopodobnie mechanizm powstawania tzw. zachcianek żywieniowych jest niezwykle złożony. Za główną przyczynę uważa się koktajl hormonów, takich jak: leptyna, grelina, cholecystokinina,

Czytaj więcej

Numer siedemnasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

W poszukiwaniu czynników mających wpływ na długość życia i proces starzenia postanowiliśmy tym razem przybliżyć Państwu mechanizmy działania diety w tym zakresie. Organizm człowieka starzeje się, jednak jest to proces podatny na modyfikacje. Sposobów na przedłużenie życia poszukuje się m.in. w farmakoterapii, modyfikacjach genetycznych oraz w zmianie stylu życia, w tym diety. Znane są warianty genów korelujące z długowiecznością człowieka, w tym te zaangażowane w metabolizm lipidów czy w ścieżki sygnalizacyjne przekazywania sygnału

Czytaj więcej

Moda na dietę!

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Czy istnieje idealny czas na odchudzanie? Czy jest dobry moment na zmianę nawyków żywieniowych? I choć badania wskazują, że najchętniej decyzje o odchudzaniu podejmujemy w okresie postanowień noworocznych lub wiosną. To tak naprawdę każdy czas jest dobry na korzystną interwencję. Jak jednak odchudzać się mądrze? Jak zmieniać nawyki jedzeniowe z głową?

W obliczu żywieniowego szumu informacyjnego, który obserwujemy w mediach, trudnych jest samodzielnie podjąć rozsądną decyzję. Od lat widać pewną tendencję związaną z „modą na dietę”.

Czytaj więcej

Numer szesnasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Nieustająca moda na dietę bezglutenową wśród osób, które, nie były diagnozowane w kierunku celiakii czy innych chorób glutenozależnych skłoniła nas do analizy dostępnych publikacji na temat wpływu tej diety na organizm zdrowych osób. Aktualne doniesienia sugerują bowiem, że dieta bezglutenowa nie jest obojętna bakteriom zasiedlającym nasze jelita. Czy badania potwierdzają tę teorię? Na to pytanie odpowiemy w bieżącym temacie numeru. Dodatkowo przybliżymy aktualne kryteria diagnostyki chorób glutenozależnych, gdyż to właśnie odpowiednie

Czytaj więcej

Numer piętnasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Objawy chorób tarczycy bardzo często mylone są z objawami zwykłego przemęczenia czy stresu. Tak jest też czasem w przypadku choroby Hashimoto- jednej z najczęściej występującej w ostatnim czasie- gdzie układ immunologiczny atakuje właśnie komórki tarczycy. Pacjenci trafiający do gabinetu dietetycznego bardzo często nie zdają sobie sprawy, że przyczyną ich nadwagi, senności czy przemęczenia mogą być choroby tarczycy. Często to dietetyk jest pierwszym specjalistą, który może zasugerować diagnostykę w kierunku potwierdzenia lub wykluczenia

Czytaj więcej

Wywiad – Czwórka Polskie Radio

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Dziś w naszym instytucie gościła Czwórka Polskie Radio i przedstawiciel Mateusz Gołębiewski. O czym mówiliśmy tym razem? O znakowaniu produktów i o tym dlaczego warto i jak wykorzystać informacje zamieszczone przez producenta na opakowaniu. Czym różni się „należy spożyć do” od „najlepiej spożyć przed” i jak każdy z nas dzięki świadomości żywieniowej może wpłynąć na ograniczenie marnowania jedzenia! Mogliście wysłuchać Newsów dziś (9.11.2017r) między 20 a 21.00

Czytaj więcej

To już 2 lata! – rocznicowy numer Współczesnej Dietetyki

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Współczesna Dietetyka#nr13, ale szczęśliwy bo kolejna rocznica, jesteśmy od 2 lat z coraz większą liczbą czytelników.

Dziękujemy i dziękuję całemu zespołowi redakcyjnemu i autorom. Działamy dalej!

Jednocześnie zachęcam do zapoznania się z bieżącym numerem. Październik miesiącem walki z rakiem, dlatego tematem numeru jest „Rola diety w profilaktyce i leczeniu chorych na nowotwory piersi”. Więcej informacji w linku: http://www.wspolczesnadietetyka.pl/

  Czytaj więcej

Nadchodzące szkolenie „Rola emocji w jedzeniu”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

25 listopada

Czytaj więcej

Szybki kontakt!
+
Wyślij!

Nasz Serwis internetowy używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z Serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w Polityce plików cookies. dowiedz się więcej

Cookies – nasz Serwis internetowy wykorzystuje technologię Cookies w celu dostosowania jego funkcjonowania do Twoich indywidualnych potrzeb. Możesz zgodzić się na to, aby wpisane przez Ciebie dane zostały zapamiętane, dzięki czemu będziesz mógł bez powtórnego wpisywania korzystać z nich przy następnych odwiedzinach na stronach internetowych Serwisu. Właściciele innych witryn nie będą mieli dostępu do tych danych. Jeżeli natomiast nie zgadzasz się na personalizowanie Serwisu, proponujemy wyłączenie obsługi Cookies w opcjach przeglądarki internetowej.

Zamknij