Newsy - Instytut Sanvita

Sanvita Logo


Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!

E-wizyta dietetyczna i psychologiczna

| Kategoria: Bez kategorii |

Napisane przez

W tym szczególnym, trudnym dla nas wszystkich czasie stanu epidemicznego pragniemy nieść pomoc i wsparcie dietetyczne i psychologiczne pacjentom. Wiemy jak ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego odgrywa właściwa dieta i zawarte w niej składniki odżywcze. Praktykowanie dobrych nawyków żywieniowych powinno stanowić jeden z elementów profilaktyki zakażeń wirusowych. Nie bez znaczenia dla zdrowia pacjenta pozostaje jego stan psychiczny. Jeżeli przez długi czas wahałeś się, czy skorzystać z porady specjalisty lub wcześniej nie miałeś

Czytaj więcej

Rola diety w atopowym zapaleniu skóry u dzieci i dorosłych

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Rola diety w atopowym zapaleniu skóry u dzieci i osób dorosłych

Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła choroba zapalna, której towarzyszą charakterystyczne zmiany skórne oraz silny i uporczywy świąd skóry. To niegroźne dla życia schorzenie ma tendencję nawrotową, przez co prowadzi do znacznego obniżenia jakości życia pacjentów. Niepokojący jest także fakt, iż w ciągu ostatnich lat częstość występowania tej choroby wzrasta i w krajach wysokorozwiniętych dotyczy 10-30% dzieci i 1-10% dorosłych.

Czytaj więcej

Dieta dla seniora – Wskazówki dla osoby robiącej zakupy dla seniora

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Specjaliści Instytutu Sanvita przygotowali zalecenia, wskazówki dla osoby pomagającej w robieniu zakupów osobom starszym, które objęte są kwarantanną lub pozostają w domu, dla bezpieczeństwa w związku z panującą pandemią. W ostatnim czasie bardzo ważne jest objęcie osób starszych dodatkową opieką. 

Mamy nadzieje, że dzięki tym wskazówkom pomożemy w wyborze odpowiednich produktów żywnościowych. 

Czytaj więcej

Żywienie w przypadku zakażenia Helicobacter pylori

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Żywienie w przypadku zakażenia Helicobacter pylori

Zakażenie Helicobacter pylori (H.pylori) dotyczy ok. 50 % populacji na świecie, w tym ponad 80% Polaków. Do zakażenia dochodzi najczęściej w okresie dzieciństwa (10-12 lat) drogą pokarmową. Najbardziej narażeni na infekcje są członkowie rodziny osoby będącej nosicielem tej bakterii. H.pylori bytuje w organizmie człowieka pod warstwą śluzu pokrywającego komórki nabłonkowe w części przedodźwiernikowej żołądka. Charakterystyczną cechą tej bakterii jest zdolność wydzielania enzymu ureazy rozkładającego składnik soku żołądkowego – mocznik

Czytaj więcej

Zapoznaj się z aktualnymi zasadami funkcjonowania naszej poradni

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

W trosce o naszych Pacjentów oraz o Personel Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej „Sanvita” wprowadzamy prewencyjne procedury, które mają na celu zminimalizowanie ryzyka kontaktu z koronawirusem oraz dbałość o zachowanie ciągłego kontaktu ze specjalistami.

ZASADY FUNKCJONOWANIA INSTYTUTU SANVITA: 

    1. W ramach działań prewencyjnych, by zminimalizować ryzyko ewentualnej transmisji wirusa, usunęliśmy z naszej poczekalni wszelkie ulotki, książki i gazety. Wdrożone zostały również rygorystyczne zasady dotyczące zachowania czystości naszych pomieszczeń (wszelkich powierzchni i sprzętu).
    2. Podczas zapisów i potwierdzania wizyt przeprowadzamy krótką ankietę dotyczącą stanu zdrowia naszych Pacjentów – pytamy m.in. o odbyte w ciągu ostatnich 14 dni podróże, o kontakt z osobami zakażonymi lub tymi, u których podejrzewa się infekcję oraz o wszystkie objawy niepokojące (gorączka >38 stopni Celsjusza, kaszel, problemy z oddychaniem – trudności w nabraniu powietrza lub uczucie duszności).
    3. Wprowadziliśmy również zakaz przychodzenia do poradni osób towarzyszących (nie dotyczy to wizyt pacjentów pediatrycznych).
    4. Wstrzymane są wizyty w gabinecie osób ze wszelkimi objawami infekcji. Zachęcamy do umówienia się na telekonsultacje. Naszym Pacjentom oferujemy możliwość skontaktowania się ze specjalistą (dietetykiem lub psychologiem) w formie telekonsultacji – rozmowy telefonicznej lub wideorozmowy. Zapraszamy do kontaktu pod numerem telefonu +48 535 300 340.

    Pamiętajcie Państwo, że przychodząc do naszej poradni z objawami infekcji zagrażacie innym Pacjentom oraz Personelowi! Poniżej podajemy numery telefonów do kontaktu w sytuacji podejrzenia ryzyka zakażenia koronawirusem.

    Najbliższa

    Czytaj więcej

Reguła 5 sekund? – Wywiad dietetyk Klaudii Wiśniewskiej w Czwórka Polskie Radio

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

W piątek w programie „Stacja Nauka” Czwórka Polskie Radio, nasz specjalista – dietetyk Klaudia Wiśniewska opowiedziała kilka faktów dotyczących „Reguły 5 sekund„. 🕒🤔

Czytaj więcej

Numer dwudziesty siódmy „Współczesna Dietetyka”!

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Już jest 👉 27 numer magazynu Współczesna Dietetyka. Znajdziecie w nim aktualne doniesienia ze świata dietetyki i psychodietetyki, w tym artykułu specjalistów Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej ‚Sanvita’ . W najnowszym numerze znajdziecie informacje na temat:

🍏Zaleceń żywieniowych w celiakii
🍏Protokołu autoimmunologicznego w chorobie Hashimoto – artykuł dietetyk

Czytaj więcej

Numer dwudziesty szósty „Współczesna Dietetyka”!

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Kolejna dawka dietetycznej wiedzy od Współczesna Dietetyka🧠🍏📚 W najnowszym 26 numerze magazynu przeczytacie między innymi na temat:

🍏Postępowania żywieniowego u pacjenta z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD)
🍏Roli psychodietetyka w pracy pacjenta nad właściwą masą ciała – wykorzystanie techniki ACT
🍏Diety po cholecystektomii
🍏Wskazań żywieniowych w przypadku niedoczynności tarczycy

Zachęcamy także do zapoznania się z artykułem naszego specjalisty dietetyka klinicznego

Czytaj więcej

Jak powinna wyglądać dieta po zawale i w niedokrwiennym udarze mózgu ?

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Pragniemy dzielić się z Wami wiedzą z zakresu dietetyki i pogłębiać świadomość naszych pacjentów dotyczącą roli żywienia w profilaktyce i leczeniu różnorodnych chorób. 

Tym razem dietetyk kliniczny Kinga Falkiewicz w swoim artykule poruszyła ważny temat- diety w zawale i niedokrwiennym udarze mózgu. Problem zapadalności na choroby układu krążenia nasila się. Obecnie stanowią one główną przyczynę zgonów w Polsce. Jednym z najważniejszych czynników odpowiadających za rozwój chorób układu krążenia i ich następstw, takich jak zawał i udar niedokrwienny

Czytaj więcej

Nawyki żywieniowe studentów – wywiad dietetyk Zuzanny Szypowskiej dla Uniwerek.TV

| Kategoria: Bez kategorii |

Napisane przez

Dziś w Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej ‚Sanvita’ rozmawialiśmy na temat nawyków żywieniowych studentów.

Jeżeli zastanawiasz się:
🍏Na jakie składniki powinieneś zwrócić szczególną uwagę w swojej diecie?
🍏Jakie produkty powinny znaleźć się w Twojej lodówce?
🍏Jak odżywiać się zdrowo nie mając czasu na przygotowywanie posiłków?
🍏Ile wody powinieneś wypijać w ciągu dnia?

Koniecznie posłuchaj rozmowy Uniwerek.TV z naszym dietetkiem klinicznym Zuzanną Szypowską 👩‍💻🍏

Wiedza w pigułce dostępna już wkrótce

Czytaj więcej

Szybki kontakt!
+
Wyślij!

Sanvita Logo


Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!

Nasz Serwis internetowy używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z Serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w Polityce plików cookies. dowiedz się więcej

Cookies – nasz Serwis internetowy wykorzystuje technologię Cookies w celu dostosowania jego funkcjonowania do Twoich indywidualnych potrzeb. Możesz zgodzić się na to, aby wpisane przez Ciebie dane zostały zapamiętane, dzięki czemu będziesz mógł bez powtórnego wpisywania korzystać z nich przy następnych odwiedzinach na stronach internetowych Serwisu. Właściciele innych witryn nie będą mieli dostępu do tych danych. Jeżeli natomiast nie zgadzasz się na personalizowanie Serwisu, proponujemy wyłączenie obsługi Cookies w opcjach przeglądarki internetowej.

Zamknij