Newsy - Instytut Sanvita

Sanvita Logo


Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!

DHA w diecie dziecka

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

W diecie dziecka nie może zabraknąć miejsca na dobrej jakości tłuszcze w odpowiednich proporcjach. Szczególną uwagę należy poświęcić koniecznym do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania młodego organizmu niezbędnym nienasyconym kwasom tłuszczowym (NNKT). Organizm ludzki nie jest w stanie wyprodukować tej grupy związków samodzielnie, musimy je dostarczyć wraz z pożywieniem. Dlatego tak ważnym elementem w rozwoju dziecka jest prawidłowo skomponowana dieta. Spośród grupy NNKT na wyróżnienie zasługuje kwas dokozaheksaenowy, czyli DHA.

NIEZBĘDNY BUDULEC

Kwas

Czytaj więcej

Jak powinna wyglądać dieta dziecka?

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Dziecko po 1 roku życia z powodzeniem może dołączyć do rodzinnego stołu i towarzyszyć rodzicom we wszystkich posiłkach. Należy jednak pamiętać, że posiłki całej rodziny powinny być odpowiednio skomponowane i być zgodne z zaleceniami zdrowego żywienia. 

Aby nie dopuścić do wystąpienia niedoborów pokarmowych dieta dziecka powinna codziennie uwzględniać produkty z różnych grup.  Zasada urozmaicenia powinna dotyczyć przynajmniej 3 z 5 spożywanych w ciągu dnia posiłków. Zatem przynajmniej w 3 głównych posiłkach

Czytaj więcej

Dlaczego żywienie dzieci jest ważne? Rola dietetyka dla dziecka

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Prawidłowe żywienie dziecka w pierwszych latach życia ma niezwykłe znaczenie, ponieważ wpływa nie tylko na rozwój fizyczny i psychiczny dziecka, ale może zmniejszać lub zwiększać ryzyko występowania niektórych chorób cywilizacyjnych w przyszłości. Dieta dziecka powinna być już od najmłodszych lat odpowiednio zbilansowana pod kątem odpowiedniej ilości energii oraz wszystkich składników odżywczych. Nie zawsze jest to zadanie łatwe, ponieważ dzieci często odmawiają jedzenia zalecanych dla nich produktów z różnych powodów. W prawidłowej

Czytaj więcej

Śniadanie w dniu ślubu

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Śniadanie to dla jednych najważniejszy posiłek dnia, dla innych temat wręcz abstrakcyjny. Pożywne czy lekkie? Duże czy małe? Wykwintne czy proste? Na ciepło czy na zimno? Na słodko bądź wytrawnie? Czy zastanawialiście się, jak powinno wyglądać śniadanie w dniu waszego ślubu?

Oczywiście nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo każdy z nas jest wyjątkowy. Nasze organizmy odmiennie reagują na sytuacje stresującą, jaką niewątpliwie jest ślub. Stres jest czynnikiem wyzwalającym kaskadę powiązanych ze sobą reakcji w organizmie, w konsekwencji których

Czytaj więcej

Numer osiemnasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Odpowiednie odżywianie w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej jest niezwykle ważnym czynnikiem istotnie wpływającym na wyniki badań pacjentów i prewencję powikłań. Jest to idealny przykład chorób, przy których sama farmakoterapia jest niewystarczającą metodą postępowania w celu uzyskania jak najlepszych efektów leczniczych. W bieżącym wydaniu przedstawiamy najnowsze zalecenia interwencji dietetycznych w cukrzycy oraz szczegółowo omówimy właściwości diety wegańskiej wykorzystywanej często w przypadkach tego typu zaburzeń.

Z racji na rozwijający się rynek doradztwa

Czytaj więcej

Programowanie prenatalne

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Programowanie prenatalne, czyli jak dieta mamy w czasie ciąży wpływa na zdrowie dziecka w przyszłości?

Prawidłowa dieta kobiety w ciąży jest niezwykle ważna dla właściwego rozwoju płodu. Rozwijanie się wad rozwojowych czy występowanie poronień bardzo często jest związane z zaburzeniami metabolicznymi czy niedoborami składników odżywczych w organizmie matki. Jednak liczne badania kliniczne potwierdzają również wpływ diety na rozwój chorób wieku dorosłego. Dlatego kobiety w ciąży powinny zwracać szczególną uwagę na prawidłowe komponowanie swojego jadłospisu, aby zabezpieczyć swoje potomstwo również przed rozwojem chorób w późniejszych latach życia.

Ważny życiowy start

Czytaj więcej

Ciążowe zachcianki

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Wiemy jak ważnym elementem podczas ciąży jest odpowiednia dieta, z drugiej jednak strony dla wielu ten czas jest równoznaczny z zaspokajaniem zachcianek żywieniowych. Skąd się bierze tzw. wilczy głód i niepohamowana ochota na określone produkty?

Obecnie możemy jedynie przypuszczać jakie są przyczyny gwałtownych zmian w preferencjach smakowych u kobiet ciężarnych. Prawdopodobnie mechanizm powstawania tzw. zachcianek żywieniowych jest niezwykle złożony. Za główną przyczynę uważa się koktajl hormonów, takich jak: leptyna, grelina, cholecystokinina,

Czytaj więcej

Numer siedemnasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

W poszukiwaniu czynników mających wpływ na długość życia i proces starzenia postanowiliśmy tym razem przybliżyć Państwu mechanizmy działania diety w tym zakresie. Organizm człowieka starzeje się, jednak jest to proces podatny na modyfikacje. Sposobów na przedłużenie życia poszukuje się m.in. w farmakoterapii, modyfikacjach genetycznych oraz w zmianie stylu życia, w tym diety. Znane są warianty genów korelujące z długowiecznością człowieka, w tym te zaangażowane w metabolizm lipidów czy w ścieżki sygnalizacyjne przekazywania sygnału

Czytaj więcej

Moda na dietę!

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Czy istnieje idealny czas na odchudzanie? Czy jest dobry moment na zmianę nawyków żywieniowych? I choć badania wskazują, że najchętniej decyzje o odchudzaniu podejmujemy w okresie postanowień noworocznych lub wiosną. To tak naprawdę każdy czas jest dobry na korzystną interwencję. Jak jednak odchudzać się mądrze? Jak zmieniać nawyki jedzeniowe z głową?

W obliczu żywieniowego szumu informacyjnego, który obserwujemy w mediach, trudnych jest samodzielnie podjąć rozsądną decyzję. Od lat widać pewną tendencję związaną z „modą na dietę”.

Czytaj więcej

Numer szesnasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Nieustająca moda na dietę bezglutenową wśród osób, które, nie były diagnozowane w kierunku celiakii czy innych chorób glutenozależnych skłoniła nas do analizy dostępnych publikacji na temat wpływu tej diety na organizm zdrowych osób. Aktualne doniesienia sugerują bowiem, że dieta bezglutenowa nie jest obojętna bakteriom zasiedlającym nasze jelita. Czy badania potwierdzają tę teorię? Na to pytanie odpowiemy w bieżącym temacie numeru. Dodatkowo przybliżymy aktualne kryteria diagnostyki chorób glutenozależnych, gdyż to właśnie odpowiednie

Czytaj więcej

Szybki kontakt!
+
Wyślij!