Newsy - Instytut Sanvita

Sanvita Logo


Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!

Numer dziewiętnasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety, który wymaga większego poświęcenia uwagi zdrowiu i odżywianiu, nie tylko ze względu na rozwijające się nowe życie, ale również na utrzymanie w dobrej kondycji przyszłej mamy. Warto przypominać swoim pacjentkom o konsekwencjach związanych z otyłością u ciężarnych i zachęcać je do przygotowania swojego ciała na nadejście dziecka odpowiednio wcześnie. Ten numer szczególnie poświęcimy właśnie tematom związanym z ciążą i porodem. W artykule o przyroście masy ciała w ciąży i jego wpływie

Czytaj więcej

Atopowe zapalenie skóry dziecka

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Atopowe zapalenie skóry (AZS, wyprysk atopowy) jest jedną z najczęściej występujących chorób zapalnych skóry o charakterze przewlekłym lub nawrotowym. Choroba rozwija się w wyniku uszkodzenia bariery naskórkowej, interakcji czynników genetycznych, zaburzeń układu immunologicznego, czynników środowiskowych.

Elastyczność naskórka znacznie się zmniejsza, obserwujemy większą skłonność do jego mikrourazów i pęknięć. Alergeny wziewne, klimat, stres, hormony, czynniki drażniące, mikroorganizmy oraz niektóre rodzaje pokarmów mogą dodatkowo nasilać przebieg choroby. AZS pojawia się najczęściej w drugim-trzecim miesiącu życia i chociaż często ustępuje po kilku latach, zdarza się, że trzeba się z nim zmagać przez całe dorosłe życie.

JAK SIĘ OBJAWIA?

Do najczęstszych objawów AZS zaliczyć należy suchość skóry, zaczerwienie w zgięciach łokci, kolan oraz

Czytaj więcej

DHA w diecie dziecka

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

W diecie dziecka nie może zabraknąć miejsca na dobrej jakości tłuszcze w odpowiednich proporcjach. Szczególną uwagę należy poświęcić koniecznym do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania młodego organizmu niezbędnym nienasyconym kwasom tłuszczowym (NNKT). Organizm ludzki nie jest w stanie wyprodukować tej grupy związków samodzielnie, musimy je dostarczyć wraz z pożywieniem. Dlatego tak ważnym elementem w rozwoju dziecka jest prawidłowo skomponowana dieta. Spośród grupy NNKT na wyróżnienie zasługuje kwas dokozaheksaenowy, czyli DHA.

NIEZBĘDNY BUDULEC

Kwas

Czytaj więcej

Jak powinna wyglądać dieta dziecka?

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Dziecko po 1 roku życia z powodzeniem może dołączyć do rodzinnego stołu i towarzyszyć rodzicom we wszystkich posiłkach. Należy jednak pamiętać, że posiłki całej rodziny powinny być odpowiednio skomponowane i być zgodne z zaleceniami zdrowego żywienia. 

Aby nie dopuścić do wystąpienia niedoborów pokarmowych dieta dziecka powinna codziennie uwzględniać produkty z różnych grup.  Zasada urozmaicenia powinna dotyczyć przynajmniej 3 z 5 spożywanych w ciągu dnia posiłków. Zatem przynajmniej w 3 głównych posiłkach

Czytaj więcej

Dlaczego żywienie dzieci jest ważne? Rola dietetyka dla dziecka

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Prawidłowe żywienie dziecka w pierwszych latach życia ma niezwykłe znaczenie, ponieważ wpływa nie tylko na rozwój fizyczny i psychiczny dziecka, ale może zmniejszać lub zwiększać ryzyko występowania niektórych chorób cywilizacyjnych w przyszłości. Dieta dziecka powinna być już od najmłodszych lat odpowiednio zbilansowana pod kątem odpowiedniej ilości energii oraz wszystkich składników odżywczych. Nie zawsze jest to zadanie łatwe, ponieważ dzieci często odmawiają jedzenia zalecanych dla nich produktów z różnych powodów. W prawidłowej

Czytaj więcej

Śniadanie w dniu ślubu

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Śniadanie to dla jednych najważniejszy posiłek dnia, dla innych temat wręcz abstrakcyjny. Pożywne czy lekkie? Duże czy małe? Wykwintne czy proste? Na ciepło czy na zimno? Na słodko bądź wytrawnie? Czy zastanawialiście się, jak powinno wyglądać śniadanie w dniu waszego ślubu?

Oczywiście nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo każdy z nas jest wyjątkowy. Nasze organizmy odmiennie reagują na sytuacje stresującą, jaką niewątpliwie jest ślub. Stres jest czynnikiem wyzwalającym kaskadę powiązanych ze sobą reakcji w organizmie, w konsekwencji których

Czytaj więcej

Numer osiemnasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Odpowiednie odżywianie w zaburzeniach gospodarki węglowodanowej jest niezwykle ważnym czynnikiem istotnie wpływającym na wyniki badań pacjentów i prewencję powikłań. Jest to idealny przykład chorób, przy których sama farmakoterapia jest niewystarczającą metodą postępowania w celu uzyskania jak najlepszych efektów leczniczych. W bieżącym wydaniu przedstawiamy najnowsze zalecenia interwencji dietetycznych w cukrzycy oraz szczegółowo omówimy właściwości diety wegańskiej wykorzystywanej często w przypadkach tego typu zaburzeń.

Z racji na rozwijający

Czytaj więcej

Programowanie prenatalne

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Programowanie prenatalne, czyli jak dieta mamy w czasie ciąży wpływa na zdrowie dziecka w przyszłości?

Prawidłowa dieta kobiety w ciąży jest niezwykle ważna dla właściwego rozwoju płodu. Rozwijanie się wad rozwojowych czy występowanie poronień bardzo często jest związane z zaburzeniami metabolicznymi czy niedoborami składników odżywczych w organizmie matki. Jednak liczne badania kliniczne potwierdzają również wpływ diety na rozwój chorób wieku dorosłego. Dlatego kobiety w ciąży powinny zwracać szczególną uwagę na prawidłowe komponowanie swojego jadłospisu, aby zabezpieczyć swoje potomstwo również przed rozwojem chorób w późniejszych latach życia.

Ważny życiowy start

Czytaj więcej

Ciążowe zachcianki

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Wiemy jak ważnym elementem podczas ciąży jest odpowiednia dieta, z drugiej jednak strony dla wielu ten czas jest równoznaczny z zaspokajaniem zachcianek żywieniowych. Skąd się bierze tzw. wilczy głód i niepohamowana ochota na określone produkty?

Obecnie możemy jedynie przypuszczać jakie są przyczyny gwałtownych zmian w preferencjach smakowych u kobiet ciężarnych. Prawdopodobnie mechanizm powstawania tzw. zachcianek żywieniowych jest niezwykle złożony. Za główną przyczynę uważa się koktajl hormonów, takich jak: leptyna, grelina, cholecystokinina,

Czytaj więcej

Numer siedemnasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

W poszukiwaniu czynników mających wpływ na długość życia i proces starzenia postanowiliśmy tym razem przybliżyć Państwu mechanizmy działania diety w tym zakresie. Organizm człowieka starzeje się, jednak jest to proces podatny na modyfikacje. Sposobów na przedłużenie życia poszukuje się m.in. w farmakoterapii, modyfikacjach genetycznych oraz w zmianie stylu życia, w tym diety. Znane są warianty genów korelujące z długowiecznością człowieka, w tym te zaangażowane w metabolizm lipidów czy w ścieżki sygnalizacyjne przekazywania sygnału

Czytaj więcej

Szybki kontakt!
+
Wyślij!

Nasz Serwis internetowy używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z Serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w Polityce plików cookies. dowiedz się więcej

Cookies – nasz Serwis internetowy wykorzystuje technologię Cookies w celu dostosowania jego funkcjonowania do Twoich indywidualnych potrzeb. Możesz zgodzić się na to, aby wpisane przez Ciebie dane zostały zapamiętane, dzięki czemu będziesz mógł bez powtórnego wpisywania korzystać z nich przy następnych odwiedzinach na stronach internetowych Serwisu. Właściciele innych witryn nie będą mieli dostępu do tych danych. Jeżeli natomiast nie zgadzasz się na personalizowanie Serwisu, proponujemy wyłączenie obsługi Cookies w opcjach przeglądarki internetowej.

Zamknij