Newsy - Instytut Sanvita

Sanvita Logo


Wysyłając formularz wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o aktualnościach i promocjach od firmy SANVITA

Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!

Planujemy dziecko

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

?Ślub oznacza wejście w nową rolę zarówno społeczną, jak i psychiczną. Jest zwrotnym momentem w życiu, symbolicznym przypieczętowaniem obranej wspólnej drogi. Pary przed ślubem często słyszą ?znacie się już tak długo, czy to nie najwyższa pora na ślub?? lub ?nie możecie tak cały czas żyć na kocią łapę, kiedy zamierzacie się pobrać??. Po ślubie te komentarze znikają, jednak? ich miejsce zajmują inne: ?Mam nadzieję, że nie będę długo czekać na wnuki!? i ?skoro jesteście po

Czytaj więcej

SUPERFOODS dla płodności

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

„Badania prowadzone przez różne instytuty naukowe na całym świecie potwierdzają, że określone składniki diety są potrzebne dla płodu, zanim kobieta zajdzie w ciążę, a ich odpowiednia ilość może zmniejszyć ryzyko powikłań w ciąży oraz wystąpienia w przyszłości chorób u dziecka. Nie wszystkie osoby, które planują zostać matką (i ojcem!), wiedzą, a jeśli nawet- nie przywiązują należytej wagi do faktu, że to co jedzą dziś, wpływa na zdrowie komórek jajowych i plemników za kilka miesięcy.”

Więcej o SUPERFOODS dla płodności

Czytaj więcej

Wywiad – Czwórka Polskie Radio

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Dziś w naszym instytucie gościła Czwórka Polskie Radio i przedstawiciel Mateusz Gołębiewski. O czym mówiliśmy tym razem? O znakowaniu produktów i o tym dlaczego warto i jak wykorzystać informacje zamieszczone przez producenta na opakowaniu. Czym różni się „należy spożyć do” od „najlepiej spożyć przed” i jak każdy z nas dzięki świadomości żywieniowej może wpłynąć na ograniczenie marnowania jedzenia! Mogliście wysłuchać Newsów dziś (9.11.2017r) między 20 a 21.00

Czytaj więcej

To już 2 lata! – rocznicowy numer Współczesnej Dietetyki

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Współczesna Dietetyka#nr13, ale szczęśliwy bo kolejna rocznica, jesteśmy od 2 lat z coraz większą liczbą czytelników.

Dziękujemy i dziękuję całemu zespołowi redakcyjnemu i autorom. Działamy dalej!

Jednocześnie zachęcam do zapoznania się z bieżącym numerem. Październik miesiącem walki z rakiem, dlatego tematem numeru jest „Rola diety w profilaktyce i leczeniu chorych na nowotwory piersi”. Więcej informacji w linku: http://www.wspolczesnadietetyka.pl/

  Czytaj więcej

Nadchodzące szkolenie „Rola emocji w jedzeniu”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

25 listopada

Czytaj więcej

„Psychologia w gabinecie dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Krótka relacja z wczorajszego wykładu „Psychologia w gabinecie dietetyka”

Mówiliśmy o motywacji i Dialogu Motywującym jako podejściu do pracy z pacjentem dietetycznym. Uczestnicy wykładu poznali rolę jaką emocje, przyzwyczajenia i inne czynniki poza głodem odgrywają w naszych zachowaniach żywieniowych.
Psycholog Małgorzata Kaczyńska przekazała również sprawdzone sposoby wzmacniania motywacji oraz pracy nad radzeniem sobie z jedzeniem emocjonalnym.
Wykład został zorganizowany przy współpracy

Czytaj więcej

Wykład „Psychologia w gabinecie dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

18 października 2017r. w Warszawskim Uniwersytecie Medycznym dobędzie się darmowy wykład prowadzony przez naszego psychodietetyka mgr. Małgorzatę Kaczyńską!

Mamy przyjemność poinformować, że dzięki współpracy z Biuro Karier Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, nasz psycholog i prowadząca szkoleń psychodietetycznych

Czytaj więcej

Szkolenie „Wydobywanie i wzmacnianie motywacji w pracy z pacjentem”- relacja.

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Szkolenie „Wydobywanie i wzmacnianie motywacji w pracy z pacjentem”

W minioną sobotę (14.10.2017) ruszyliśmy z kolejną edycją szkoleń o tematyce psychodietetycznej prowadzonych przez psychologa i psychodietetyka Małgorzatę Kaczyńską. Sobotnie szkolenie poruszało problemy wydobywania i wzmacniania motywacji w pracy z pacjentem. Uczestnicy mieli okazję poznać techniki wzmacniające efekty współpracy z pacjentem i wiele innych przydatnych narzędzi. Forma warsztatu bardzo spodobała się uczestnikom.

Mieliśmy okazję przełożyć wiedzę teoretyczną na praktykę, przy czym było dużo śmiechu i wszystko przebiegało

Czytaj więcej

Harmonogram szkoleń

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Poniżej przedstawiamy harmonogram naszych szkoleń. Najbliższe już 14 października w Warszawie.

HARMONOGRAM SZKOLEŃ!

14.10.2017 – Wydobywanie i wzmanianie motywacji w pracy z pacjentem. (http://bit.ly/2xdJBB0)
25.11.2017 – Rola emocji w jedzeniu. (http://bit.ly/2eJvAzO)
20.01.2018 – Psychologiczne metody pracy z pacjentem.
24-25.02.2018 – Anoreksja, bulimia i inne zaburzenia odżywiania

Zapraszamy serdecznie do zapisów, mamy jeszcze wolne miejsca! 🙂

Czytaj więcej

Wpływ diety na rozwój mózgu i odporności u dzieci.

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Zbilansowane żywienie na każdym etapie życia człowieka sprzyja prawidłowemu rozwojowi i funkcjonowaniu organizmu. Odpowiednia dieta kobiety w czasie ciąży i po ciąży oraz dziecka w pierwszych latach życia warunkuje prawidłowe programowanie metaboliczne organizmu, pozytywnie oddziałując na rozwój fizyczny oraz intelektualny.

  • ŻYWIENIE A PRAWIDŁOWY ROZWÓJ MÓZGU I ZDOLNOŚCI POZNAWCZYCH

Na rozwój zdolności poznawczych dziecka wpływają zarówno czynniki środowiskowe i żywieniowe. Czynniki środowiskowe to głównie narażenie na stres, skażenie środowiska, używki czy czynniki socjoekonomiczne.

Spośród czynników żywieniowych

Czytaj więcej