W programie ‘Pytanie na śniadanie’ rozmawiamy na temat korzyści wynikających ze stosowania diety śródziemnomorskiej.

Wyróżniającej się nie tylko większym spożyciem warzyw i owoców, ale również bogatych w kwasy omega-3 ryb i owoców morza, dużo niższym spożyciem mięsa czerwonego i stosowaniem oliwy jako główne źródło tłuszczu. Czy wiesz, że osoby żywiące się zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej żyją dłużej? Rzadziej również chorują na choroby układu sercowo-naczyniowego.

foto 12

W programie ‘Pytanie na Śniadanie’ dietetyk Sylwia Leszczyńska z Mariolą Bojarską-Ferenc: rozmawiamy na temat prawidłowego odżywiania w trakcie wakacji narciarskich oraz jak powinna wyglądać zbilansowana dieta osób aktywnych fizycznie.

foto 8

foto 9

W porannym programie TVP rozmawiamy na temat produktów bogatych w wapń i znaczenia tego pierwiastka dla naszego organizmu. Czy wiesz, że niewystarczający poziom wapnia w diecie może być sygnałem dla Twojego organizmu, żeby magazynował tłuszcz? Szacuje się, że przeciętna dieta w Polsce pokrywa zapotrzebowanie na wapń tylko w 40-80%. Odpowiednia podaż wapnia sprzyja utrzymaniu optymalnej masy kostnej, wapń bierze udział w budowaniu hormonów, wpływa na kurczliwość mięśni, przewodnictwo bodźców nerwowych, jest konieczny do prawidłowej pracy serca i układu naczyniowego. Badania wskazują, że zmniejsza ryzyko występowania nowotworów jelita grubego.

foto 6

foto 7

W programie ‘Pytanie na śniadanie’ dietetyk Sylwia Leszczyńska z Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej z Mariolą Bojarską-Ferenc przygotowywały zdrowe sylwestrowe menu i przekazywały wskazówki jak spędzić Sylwestra w formie kiedy pijesz alkohol oraz co zrobić aby wspaniały wieczór nie zakończył się fatalnym porankiem.

foto 2a

W programie ‘Pytanie na śniadanie’ dietetyk z Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej z Mariolą Bojarską Ferenc komentowały ‘grzeszki żywieniowe’ polityków.

foto 3

Po raz kolejny w odpowiedzi na zaproszenie do porannego programu “Pytanie na Śniadanie” dietetyk kliniczny Sylwia Leszczyńska z Instytutu Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej wraz ze specjalistą onkologiem oraz prowadzącymi poruszyli temat zastosowania diety w profilaktyce i metafilaktyce chorób nowotworowych.

foto 4

Jako goście w programie ‘Pytanie na śniadanie’ wraz ze zwolenniczką produktów orkiszowych – aktorką Olgą Bończyk rozmawialiśmy na temat zdrowotnych właściwości orkiszu.

foto 5