Współczesna dietetyka - Instytut Sanvita

Sanvita Logo


Wysyłając formularz wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o aktualnościach i promocjach od firmy SANVITA

Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!

Numer szesnasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Nieustająca moda na dietę bezglutenową wśród osób, które, nie były diagnozowane w kierunku celiakii czy innych chorób glutenozależnych skłoniła nas do analizy dostępnych publikacji na temat wpływu tej diety na organizm zdrowych osób. Aktualne doniesienia sugerują bowiem, że dieta bezglutenowa nie jest obojętna bakteriom zasiedlającym nasze jelita. Czy badania potwierdzają tę teorię? Na to pytanie odpowiemy w bieżącym temacie numeru. Dodatkowo przybliżymy aktualne kryteria diagnostyki chorób glutenozależnych, gdyż to właśnie odpowiednie

Czytaj więcej

Numer piętnasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Objawy chorób tarczycy bardzo często mylone są z objawami zwykłego przemęczenia czy stresu. Tak jest też czasem w przypadku choroby Hashimoto- jednej z najczęściej występującej w ostatnim czasie- gdzie układ immunologiczny atakuje właśnie komórki tarczycy. Pacjenci trafiający do gabinetu dietetycznego bardzo często nie zdają sobie sprawy, że przyczyną ich nadwagi, senności czy przemęczenia mogą być choroby tarczycy. Często to dietetyk jest pierwszym specjalistą, który może zasugerować diagnostykę w kierunku potwierdzenia lub wykluczenia

Czytaj więcej

Numer czternasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Zbliżająca się zima skłoniła redakcję do pochylenia się nad tematem żywienia sportowców uprawiających dyscypliny sportowe kojarzące się jednoznacznie ze śniegiem i lodem. Okazuje się, że odpowiednie żywienie odgrywa w ich przypadku ogromną rolę zarówno w zakresie samych wyników jak i regeneracji po wysiłku. Ma za zadanie wpływać na utrzymywanie i odpowiedniej temperatury ciała, poprawić wydolność na dużych wysokościach, a także stabilizować masę ciała.
Uzupełnieniem tego tematu jest bardzo ciekawy tekst dotyczący snu jako

Czytaj więcej

Numer trzynasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez


Odpowiednie żywienie pacjentów onkologicznych, w tym chorujących na raka piersi, odgrywa niezwykle istotną rolę, wymaga jednak szczegółowej wiedzy zarówno dietetyka jak i pacjenta. Często spotykam się z pacjentami, którzy stosują diety uznane za skuteczne tylko dlatego, że są szeroko promowane w mediach, mimo braku żadnych przesłanek naukowych. Błędnie rezygnują np. z niektórych grup produktów i pozbawiają się w ten sposób źródła określonych składników odżywczych, niezbędnych zwłaszcza w zapobieganiu

Czytaj więcej

Numer dwunasty „Współczesna Dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Alergie i nietolerancje pokarmowe dotykają coraz więcej osób, powodując przy tym szereg uciążliwych objawów, które niejednokrotnie zagrażają zdrowiu. Na szczęście w społeczeństwie występuje coraz większa świadomość problemu, a obecna wiedza pozwala na diagnozowanie i leczenie wspomnianych nadwrażliwości pokarmowych. Szacuje się, że co piąta osoba zmienia dietę w wyniku nadwrażliwości pokarmowej stąd potrzeba zwiększenia dostępności do specjalistycznych porad dietetycznych z zakresu dietoterapii nadwrażliwości pokarmowych i stosowania diet eliminacyjnych.

Czytaj więcej

Numer jedenasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Problemy z nadwagą u dzieci stają się problemem coraz częstszym i powszechnie spotykanym. W jedenastym numerze Współczesna Dietetyka tematem głównym są STRATEGIE POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO U DZIECI Z NADWAGĄ, autorstwa Anety Czerwonogrodzkiej – Sonczyny oraz Dominiki Sapiehy – Neffe. Autorki opisują fakt, że otyłość u dzieci charakteryzuje się patologicznym zwiększeniem ilości tkanki tłuszczowej, w wyniku czego prowadzi do wielu upośledzeń czynności organizmu.

Czytaj więcej

Numer dziesiąty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Problemy z układem krążenia i wszystkie choroby z nim związane są dość powszechnie spotykane w społeczeństwie . W dziesiątym numerze Współczesna Dietetyka tematem głównym jest ŻYWIENIE W CHOROBACH UKŁADU KRĄŻENIA, autorstwa naszego dietetyka Klaudii Wiśniewskiej oraz Katarzyny Okręglickiej, które opisują fakt, że wprowadzenie stosownych zmian w swoim trybie życia może uchronić nas od zagrożenia jakim są problemy z układem krążenia.

Czytaj więcej

Numer dziewiąty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Modyfikacje żywieniowe, aktywność fizyczna wśród seniorów oraz problem zmiany nawyków żywieniowych osób starszych dotyka tak naprawdę każdego z nas. W aktualnym numerze Współczesna Dietetyka tematem głównym jest MODYFIKACJA ODŻYWIANIA, CZYLI WSPARCIE SENIORÓW W CODZIENNYCH POTRZEBACH FIZJOLOGICZNYCH, autorstwa Sylwii Gugały - Mirosz, która opisuje sposoby i rodzaje modyfikowania sposobu odżywiania wśród seniorów.

Czytaj więcej

Numer ósmy „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Choroby tarczycy oraz cukrzyca, to dwie najczęściej pojawiające się jednostki chorobowe u naszych pacjentów. Cukrzyca typu II coraz częściej jest diagnozowana u młodych pacjentów. W ósmym numerze Współczesna Dietetyka tematem głównym jest CUKRZYCA U DZIECI I MŁODZIEŻY. STRATEGIE POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO, autorstwa Mileny Kuzaka, która opisuje etapy rozwoju, leczenie oraz żywienie w tej chorobie.

Czytaj więcej

Numer siódmy „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Niedożywienie oraz ocena stanu odżywienia, zapotrzebowanie na energię, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz dietoterapia są związane z wieloma jednostkami chorobowymi. W siódmym numerze Współczesna Dietetyka tematem numeru WSPOMAGANIE LECZENIA CHORÓB NOWOTWOROWYCH DIETĄ autorstwa Małgorzaty Jodkiewicz oraz Joanny Drygiel, które opisują jak radzić sobie z dolegliwościami pojawiającymi się u pacjentów onkologicznych.

Czytaj więcej