Współczesna dietetyka - Instytut Sanvita

Sanvita Logo


Wysyłając formularz wyrażam zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną informacji o aktualnościach i promocjach od firmy SANVITA

Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!

Numer czternasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Zbliżająca się zima skłoniła redakcję do pochylenia się nad tematem żywienia sportowców uprawiających dyscypliny sportowe kojarzące się jednoznacznie ze śniegiem i lodem. Okazuje się, że odpowiednie żywienie odgrywa w ich przypadku ogromną rolę zarówno w zakresie samych wyników jak i regeneracji po wysiłku. Ma za zadanie wpływać na utrzymywanie i odpowiedniej temperatury ciała, poprawić wydolność na dużych wysokościach, a także stabilizować masę ciała.
Uzupełnieniem tego tematu jest bardzo ciekawy tekst dotyczący snu jako

Czytaj więcej

Numer trzynasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez


Odpowiednie żywienie pacjentów onkologicznych, w tym chorujących na raka piersi, odgrywa niezwykle istotną rolę, wymaga jednak szczegółowej wiedzy zarówno dietetyka jak i pacjenta. Często spotykam się z pacjentami, którzy stosują diety uznane za skuteczne tylko dlatego, że są szeroko promowane w mediach, mimo braku żadnych przesłanek naukowych. Błędnie rezygnują np. z niektórych grup produktów i pozbawiają się w ten sposób źródła określonych składników odżywczych, niezbędnych zwłaszcza w zapobieganiu

Czytaj więcej

Numer dwunasty „Współczesna Dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Alergie i nietolerancje pokarmowe dotykają coraz więcej osób, powodując przy tym szereg uciążliwych objawów, które niejednokrotnie zagrażają zdrowiu. Na szczęście w społeczeństwie występuje coraz większa świadomość problemu, a obecna wiedza pozwala na diagnozowanie i leczenie wspomnianych nadwrażliwości pokarmowych. Szacuje się, że co piąta osoba zmienia dietę w wyniku nadwrażliwości pokarmowej stąd potrzeba zwiększenia dostępności do specjalistycznych porad dietetycznych z zakresu dietoterapii nadwrażliwości pokarmowych i stosowania diet eliminacyjnych.

Czytaj więcej

Numer jedenasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Problemy z nadwagą u dzieci stają się problemem coraz częstszym i powszechnie spotykanym. W jedenastym numerze Współczesna Dietetyka tematem głównym są STRATEGIE POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO U DZIECI Z NADWAGĄ, autorstwa Anety Czerwonogrodzkiej – Sonczyny oraz Dominiki Sapiehy – Neffe. Autorki opisują fakt, że otyłość u dzieci charakteryzuje się patologicznym zwiększeniem ilości tkanki tłuszczowej, w wyniku czego prowadzi do wielu upośledzeń czynności organizmu.

Czytaj więcej

Numer dziesiąty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Problemy z układem krążenia i wszystkie choroby z nim związane są dość powszechnie spotykane w społeczeństwie . W dziesiątym numerze Współczesna Dietetyka tematem głównym jest ŻYWIENIE W CHOROBACH UKŁADU KRĄŻENIA, autorstwa naszego dietetyka Klaudii Wiśniewskiej oraz Katarzyny Okręglickiej, które opisują fakt, że wprowadzenie stosownych zmian w swoim trybie życia może uchronić nas od zagrożenia jakim są problemy z układem krążenia.

Czytaj więcej

Numer dziewiąty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Modyfikacje żywieniowe, aktywność fizyczna wśród seniorów oraz problem zmiany nawyków żywieniowych osób starszych dotyka tak naprawdę każdego z nas. W aktualnym numerze Współczesna Dietetyka tematem głównym jest MODYFIKACJA ODŻYWIANIA, CZYLI WSPARCIE SENIORÓW W CODZIENNYCH POTRZEBACH FIZJOLOGICZNYCH, autorstwa Sylwii Gugały - Mirosz, która opisuje sposoby i rodzaje modyfikowania sposobu odżywiania wśród seniorów.

Czytaj więcej

Numer ósmy „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Choroby tarczycy oraz cukrzyca, to dwie najczęściej pojawiające się jednostki chorobowe u naszych pacjentów. Cukrzyca typu II coraz częściej jest diagnozowana u młodych pacjentów. W ósmym numerze Współczesna Dietetyka tematem głównym jest CUKRZYCA U DZIECI I MŁODZIEŻY. STRATEGIE POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO, autorstwa Mileny Kuzaka, która opisuje etapy rozwoju, leczenie oraz żywienie w tej chorobie.

Czytaj więcej

Numer siódmy „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Niedożywienie oraz ocena stanu odżywienia, zapotrzebowanie na energię, dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego oraz dietoterapia są związane z wieloma jednostkami chorobowymi. W siódmym numerze Współczesna Dietetyka tematem numeru WSPOMAGANIE LECZENIA CHORÓB NOWOTWOROWYCH DIETĄ autorstwa Małgorzaty Jodkiewicz oraz Joanny Drygiel, które opisują jak radzić sobie z dolegliwościami pojawiającymi się u pacjentów onkologicznych.

Czytaj więcej

Numer szósty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Pregoreksja, diabulimia, bigoreksja, NES, ortoreksja - warto pamiętać, że obok powszechnie znanych zaburzeń takich jak anoreksja czy bulimia, pojawiają się nowe, mniej znane, lecz równie niebezpieczne dla zdrowia.

Czytaj więcej

Numer piąty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Praktyczne czasopismo specjalistyczne dla dietetyków i profesjonalistów żywienia - numer 5! Kolejna porcja praktycznych specjalistycznych tekstów, a tematem numeru - Wegetarianizm w sporcie autorstwa Damiana Parola. Sprawdź szczegóły i dołącz do grona naszych czytelników: www.wspolczesnadietetyka.pl

Czytaj więcej