Artykuły - Strona 6 z 13 - Instytut Sanvita

Sanvita Logo


Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!

Przewodnik po kwiatach jadalnych

| Kategoria: Odżywianie dla zdrowia |

Napisane przez

Przewodnik po kwiatach jadalnych

Subtelny smak, dodatkowe wrażenia estetyczne, różnorodność barw i aromatów oraz dodatkowe wartości odżywcze zyskamy urozmaicając nasze menu o...kwiaty. Na liście kwiatów jadalnych znajdziemy zarówno różę, goździka ogrodowego, nagietka lekarskiego, nasturcję, lawendę, jak i stokrotkę czy begonię. Niosą one ze sobą różne ciekawe smaki i aromaty oraz właściwości zdrowotne.

Czytaj więcej

BABY LED WEANING – sposób karmienia sterowany przez dziecko

| Kategoria: Żywienie dzieci |

Napisane przez

BABY LED WEANING – sposób karmienia sterowany przez dziecko

Prawidłowe żywienie we wczesnym okresie życia jest jednym z czynników determinujących rozwój fizyczny i psychiczny dziecka. Może wpływać na zmniejszenie wystąpienia w życiu dorosłym wielu chorób cywilizacyjnych, do których bez wątpienia możemy zaliczyć otyłość, alergie, cukrzycę typu 2, nowotwory i miażdżycę. Wprowadzanie pokarmów uzupełniających jest zatem jednym z większych wyzwań czekających na rodziców.
Czy istnieje optymalny wiek, w którym nasze dziecko jest gotowe do spożywania nowych produktów? Jaka powinna być kolejność wprowadzania poszczególnych produktów oraz w jakiej formie powinny wystąpić w diecie dziecka?

Czytaj więcej

15 sposobów na przypływ energii!

| Kategoria: Odżywianie dla zdrowia |

Napisane przez

15 sposobów na przypływ energii!

15 sposobów na przypływ energii!
Zobacz wydanie specjalne Zwierciadło, które poprosiło naszą dietetyk Sylwię Leszczyńską o podpowiedzi jak bez używania nielegalnych substancji dodać sobie wigoru 🙂

Czytaj więcej

Moje dziecko nie chce jeść warzyw – proste sposoby na zachęcanie dziecka do rozszerzania diety

| Kategoria: Żywienie dzieci |

Napisane przez

Moje dziecko nie chce jeść warzyw - proste sposoby na zachęcanie dziecka do rozszerzania diety

Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczyć rozwijającemu się dziecku wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Pierwsze nawyki żywieniowe i przyzwyczajenia kształtują się właśnie w okresie dzieciństwa, dlatego żywienie we wczesnych latach życia dziecka może również wpływać na stan zdrowia w późniejszym okresie życia. Błędy żywieniowe popełniane przez dziecko, rodziców czy też przez ośrodki żywienia zbiorowego takie jak żłobki czy przedszkola mogą ulec utrwaleniu i tym samym zwiększać ryzyko zachorowania na choroby takie jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy hipercholesterolemia w wieku późniejszym.

Czytaj więcej

Domowy detoks

| Kategoria: Odżywianie dla zdrowia |

Napisane przez

Domowy detoks

Przyczyną złego stanu zdrowia i samopoczucia oprócz niedoborów witamin i składików mineralnych może być również nagromadzenie wolnych rodników tlenowych. Pod tą tajemniczą nazwą kryją się niezwykle reaktywne cząsteczki, które posiadają ogromną łatwość wchodzenia w reakcje chemiczne ze składnikami komórek. Ich nadmiar w naszym organizmie może zaburzać jego prawidłowe funkcjonowanie. To właśnie z nadmiaru tych substancji należy przede wszystkim oczyścić swój organizm. Jak oczyścić swój organizm i poprawić jego funkcjonowanie? Przedstawiamy 7 prostych zasad, które pomogą Ci poprawić kondycję Twojego organizmu.

Czytaj więcej

Domowe, czy ze słoika?

| Kategoria: Żywienie dzieci |

Napisane przez

Domowe, czy ze słoika?

Bez względu na sposób karmienia dziecka w pierwszych miesiącach życia, jego dieta musi być stopniowo rozszerzana o inne produkty niż mleko mamy czy mleko modyfikowane. Zatem na każdego rodzica przyjdzie w końcu czas wyboru pomiędzy gotowymi daniami w słoiczkach a przygotowywanymi własnoręcznie. Która opcja jest lepsza dla maluszka?

Czytaj więcej

Co kryją w sobie superfoods?

| Kategoria: Style zdrowia |

Napisane przez

Co kryją w sobie superfoods?

Superfood jest to żywność, która charakteryzuje się wysoką zawartością cennych dla organizmu składników. Produkty zaliczane do superżywności stanowią skoncentrowane źródło bioaktywnych składników, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty, aminokwasy, peptydy i białka, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, koenzymy oraz błonnik pokarmowy. Regularne spożywanie produktów bogatych w te składniki wywołuje szczególnie korzystne efekty zdrowotne - może przyczynić się do zwiększenia i poprawy odporności organizmu, hamować procesy starzenia, wspierać leczenie niektórych schorzeń oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych takich jak: choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2 czy nowotwory.

Czytaj więcej

Rewolucja w gabinecie dietetycznym – badania genetyczne

| Kategoria: Style zdrowia |

Napisane przez

Rewolucja w gabinecie dietetycznym - badania genetyczne

Z roku na rok zwiększa się częstość występowania chorób dietozależnych. Częściej chorujemy na cukrzycę, zwiększa się zapadalność na choroby sercowo-naczyniowe oraz odsetek osób walczących z otyłością i nadmierną masą ciała. Nieustannie poszukujemy zatem nowych i bardziej skutecznych metod leczenia oraz innowacyjnych metod diagnostycznych. Do takich niewątpliwie możemy zaliczyć testy genetyczne, których pojawienie się możemy określić pewnego rodzaju przełomem w poradnictwie dietetycznym. 

Czytaj więcej

Rozszerzenie diety dziecka do 2. roku życia

| Kategoria: Żywienie dzieci |

Napisane przez

Rozszerzenie diety dziecka do 2. roku życia

Prawidłowe żywienie noworodków i niemowląt ma kluczowe znaczenie dla ich odpowiedniego rozwoju w przyszłości. Błędy żywieniowe jakie popełniają rodzice w pierwszych miesiącach życia dziecka mogą skutkować nie tylko nieprawidłowymi nawykami pociechy w przyszłości, ale także mogą zwiększać predyspozycje do występowania niektórych chorób, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze czy choroba wieńcowa. Zatem skład diety, prawidłowe jej skomponowanie, a także ilość i jakość wybieranych produktów będą miały kluczowe znaczenie dla rozwoju dziecka zarówno fizycznego jak i intelektualnego.

Czytaj więcej

Opakowania produktów spożywczych

| Kategoria: Odżywianie dla zdrowia |

Napisane przez

Opakowania produktów spożywczych

Opakowania żywności są to wyroby przemysłowe, które są przeznaczane do umieszczania w nich różnych produktów spożywczych. Główną ich funkcją jest ochrona produktu przed działaniem czynników zewnętrznych i zepsuciem produktu, ale także ułatwienie transportu i przechowywania. Opakowanie niewątpliwie stanowi również element marketingowy, który swoim wyglądem i kształtem zachęca konsumenta do nabycia produktu.

Czytaj więcej

Szybki kontakt!
+
Wyślij!

Nasz Serwis internetowy używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z Serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w Polityce plików cookies. dowiedz się więcej

Cookies – nasz Serwis internetowy wykorzystuje technologię Cookies w celu dostosowania jego funkcjonowania do Twoich indywidualnych potrzeb. Możesz zgodzić się na to, aby wpisane przez Ciebie dane zostały zapamiętane, dzięki czemu będziesz mógł bez powtórnego wpisywania korzystać z nich przy następnych odwiedzinach na stronach internetowych Serwisu. Właściciele innych witryn nie będą mieli dostępu do tych danych. Jeżeli natomiast nie zgadzasz się na personalizowanie Serwisu, proponujemy wyłączenie obsługi Cookies w opcjach przeglądarki internetowej.

Zamknij