Artykuły - Strona 3 z 13 - Instytut Sanvita

Sanvita Logo


Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!

STOP wirusom w ciąży! Wzmocnij swój system odpornościowy

| Kategoria: Odporność |

Napisane przez

Pogoda od dobrych kilku tygodni przestała nas rozpieszczać, mijające dni coraz częściej moglibyśmy opisać wyłącznie jako deszczowe, pochmurne czy mroźne. W pomieszczeniach natomiast, jako rekompensatę braku słońca na niebie, ustawiamy wysoką temperaturę na termostatach grzejników. Duże wartości amplitud temperatury i wilgotności powietrza stwarzają idealne warunki do namnażania się patogennych bakterii i wirusów. Każda infekcja u ciężarnej kobiety niesie ze sobą ryzyko powikłań, dlatego zamiast leczyć skutki, warto postawić na fundamentalną

Czytaj więcej

Numer czternasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Zbliżająca się zima skłoniła redakcję do pochylenia się nad tematem żywienia sportowców uprawiających dyscypliny sportowe kojarzące się jednoznacznie ze śniegiem i lodem. Okazuje się, że odpowiednie żywienie odgrywa w ich przypadku ogromną rolę zarówno w zakresie samych wyników jak i regeneracji po wysiłku. Ma za zadanie wpływać na utrzymywanie i odpowiedniej temperatury ciała, poprawić wydolność na dużych wysokościach, a także stabilizować masę ciała.
Uzupełnieniem tego tematu jest bardzo ciekawy tekst dotyczący snu jako

Czytaj więcej

Numer trzynasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez


Odpowiednie żywienie pacjentów onkologicznych, w tym chorujących na raka piersi, odgrywa niezwykle istotną rolę, wymaga jednak szczegółowej wiedzy zarówno dietetyka jak i pacjenta. Często spotykam się z pacjentami, którzy stosują diety uznane za skuteczne tylko dlatego, że są szeroko promowane w mediach, mimo braku żadnych przesłanek naukowych. Błędnie rezygnują np. z niektórych grup produktów i pozbawiają się w ten sposób źródła określonych składników odżywczych, niezbędnych zwłaszcza w zapobieganiu

Czytaj więcej

Wpływ diety na rozwój mózgu i odporności u dzieci.

| Kategoria: Żywienie dzieci |

Napisane przez

Zbilansowane żywienie na każdym etapie życia człowieka sprzyja prawidłowemu rozwojowi i funkcjonowaniu organizmu. Odpowiednia dieta kobiety w czasie ciąży i po ciąży oraz dziecka w pierwszych latach życia warunkuje prawidłowe programowanie metaboliczne organizmu, pozytywnie oddziałując na rozwój fizyczny oraz intelektualny.

ŻYWIENIE A PRAWIDŁOWY ROZWÓJ MÓZGU I ZDOLNOŚCI POZNAWCZYCH

Na rozwój zdolności poznawczych dziecka wpływają zarówno czynniki środowiskowe i żywieniowe. Czynniki środowiskowe to głównie narażenie na stres, skażenie środowiska, używki czy czynniki socjoekonomiczne.

Spośród

Czytaj więcej

Prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży

| Kategoria: Płodność, ciąża, karmienie |

Napisane przez

Ciąża jest okresem w życiu kobiety, do którego jej organizm powinien być w pełni przygotowany.  Bardzo istotny wpływ ma odpowiednie i racjonalne żywienie. Prawidłowy przyrost masy ciała w ciąży ma duże znaczenie dla właściwego jej przebiegu, poprawnego rozwoju płodu a także dla późniejszego życia dziecka.

Ważne jest, aby śledzić przyrost masy w poszczególnych trymestrach. Zależy on od tego, ile przed ciążą wynosił wskaźnik masy ciała BMI (Body Mass Index

Czytaj więcej

Numer dwunasty „Współczesna Dietetyka”

| Kategoria: Współczesna dietetyka |

Napisane przez

Alergie i nietolerancje pokarmowe dotykają coraz więcej osób, powodując przy tym szereg uciążliwych objawów, które niejednokrotnie zagrażają zdrowiu. Na szczęście w społeczeństwie występuje coraz większa świadomość problemu, a obecna wiedza pozwala na diagnozowanie i leczenie wspomnianych nadwrażliwości pokarmowych. Szacuje się, że co piąta osoba zmienia dietę w wyniku nadwrażliwości pokarmowej stąd potrzeba zwiększenia dostępności do specjalistycznych porad dietetycznych z zakresu dietoterapii nadwrażliwości pokarmowych i stosowania diet eliminacyjnych.

Czytaj więcej

Dieta matki w okresie karmienia piersią

| Kategoria: Płodność, ciąża, karmienie |

Napisane przez

DIETA MATKI W OKRESIE KARMIENIA PIERSIĄ – FAKTY I MITY

Specjaliści rekomendują wyłączne karmienie piersią przez pierwsze 6 miesięcy życia dziecka, przy czym zaleca się jego kontynuację w kolejnych miesiącach, przy jednoczesnym podawaniu pokarmów uzupełniających. Skład pokarmu matki zapewnia dziecku prawidłowe wzrastanie: przyrosty masy i długości/wysokości ciała, optymalny stan odżywienia oraz rozwój intelektualny i wpływa na odległe efekty zdrowotne, programując stan zdrowia małego dziecka na wszystkie kolejne lata życia. Często zdarza

Czytaj więcej

Dieta dla płodności w „Przez żołądek do zdrowia”

| Kategoria: Dieta dla płodności |

Napisane przez

Tym razem z kamerą w naszej poradni zagościła Dorota Tuńska – autorka bloga „Przez żołądek do zdrowia”.

Czytaj więcej

Jak zadbać o kondycję przed ślubem? Ślub z WEDDING

| Kategoria: Odżywianie dla zdrowia |

Napisane przez

Już dostępny!

Najnowszy magazyn Ślub z WEDDING, a w nim artykuł naszej dietetyk Izabeli Przybysz na temat tego, jak zadbać o kondycję przed ślubem, zachęcamy do lektury!

Czytaj więcej

Rola wody w organizmie kobiety w ciąży

| Kategoria: Płodność, ciąża, karmienie |

Napisane przez

Woda jest najobficiej występującą cząsteczką w organizmie człowieka – stanowi jego główny składnik. Warunkuje prawidłowy przebieg praktycznie wszystkich procesów zachodzących w organizmie. Dla kobiet w ciąży ma jeszcze większe znaczenie, ponieważ dodatkowo jest niezbędna do produkcji płynu owodniowego oraz prawidłowego rozwoju tkanek płodu.

Kobiety w ciąży cechują się większą zawartością w organizmie wody, która stanowi 72–75% masy ciała ciężarnej. W tym stanie zjologicznym zwiększenie ilości wody jest związane między innymi

Czytaj więcej

Szybki kontakt!
+
Wyślij!