Artykuły - Strona 2 z 13 - Instytut Sanvita

Sanvita Logo


Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!

Moda na dietę!

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Czy istnieje idealny czas na odchudzanie? Czy jest dobry moment na zmianę nawyków żywieniowych? I choć badania wskazują, że najchętniej decyzje o odchudzaniu podejmujemy w okresie postanowień noworocznych lub wiosną. To tak naprawdę każdy czas jest dobry na korzystną interwencję. Jak jednak odchudzać się mądrze? Jak zmieniać nawyki jedzeniowe z głową?

W obliczu żywieniowego szumu informacyjnego, który obserwujemy w mediach, trudnych jest samodzielnie podjąć rozsądną decyzję. Od lat widać pewną tendencję związaną z „modą na dietę”.

Czytaj więcej

Numer szesnasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Nieustająca moda na dietę bezglutenową wśród osób, które, nie były diagnozowane w kierunku celiakii czy innych chorób glutenozależnych skłoniła nas do analizy dostępnych publikacji na temat wpływu tej diety na organizm zdrowych osób. Aktualne doniesienia sugerują bowiem, że dieta bezglutenowa nie jest obojętna bakteriom zasiedlającym nasze jelita. Czy badania potwierdzają tę teorię? Na to pytanie odpowiemy w bieżącym temacie numeru. Dodatkowo przybliżymy aktualne kryteria diagnostyki chorób glutenozależnych, gdyż to właśnie odpowiednie

Czytaj więcej

Planujemy dziecko. Przygotowanie psychiki

| Kategoria: Dieta dla płodności |

Napisane przez

Ślub oznacza wejście w nową rolę zarówno społeczną, jak i psychiczną. Jest zwrotnym momentem w życiu, symbolicznym przypieczętowaniem obranej wspólnej drogi. Pary przed ślubem często słyszą „znacie się już tak długo, czy to nie najwyższa pora na ślub?” lub „nie możecie tak cały czas żyć na kocią łapę, kiedy zamierzacie się pobrać?”. Po ślubie te komentarze znikają, jednak… ich miejsce zajmują inne: „Mam nadzieję, że nie będę długo czekać na wnuki!” i „skoro jesteście po ślubie, to czas na dziecko”.

Świadome rodzicielstwo

Czytaj więcej

SUPERFOODS dla płodności ♀ ♂

| Kategoria: Dieta dla płodności |

Napisane przez

Badania prowadzone przez różne instytuty naukowe na całym świecie potwierdzają, że określone składniki diety są potrzebne dla płodu, zanim kobieta zajdzie w ciążę, a ich odpowiednia ilość może zmniejszyć ryzyko powikłań w ciąży oraz wystąpienia w przyszłości chorób u dziecka. Nie wszystkie osoby, które planują zostać matką (i ojcem!), wiedzą, a jeśli nawet – nie przywiązują należytej wagi do faktu, że to, co jedzą dziś, wpływa na zdrowie komórek jajowych i plemników za kilka miesięcy.

W jaki sposób wpływamy na płodność,

Czytaj więcej

Prawidłowa waga po porodzie

| Kategoria: Płodność, ciąża, karmienie |

Napisane przez

Przyrost masy ciała kobiety w ciąży jest czymś zupełnie normalnym. Specjaliści mówią, że kobieta o prawidłowej masie ciała przed ciążą powinna przytyć średnio 11-15 kg. Jednak nie wszystkim tak łatwo jest pozbyć się nadmiernych kilogramów, które zostały po urodzeniu dziecka.
Często przyjście na świat dziecka zmienia nasze życie o 180 stopni- przede wszystkim, jeżeli stajemy się mamami po raz pierwszy. Teorię mamy w małym paluszku, jednak gdy przychodzi do praktyki, coś zaczyna kuleć. Najczęściej główną przyczyną zaniedbywania

Czytaj więcej

Sposoby na nudności

| Kategoria: Płodność, ciąża, karmienie |

Napisane przez

Nudności dotyczą od 50% do nawet 90% ciężarnych kobiet. Częstość występowania nudności waha się od sporadycznych do permanentnych, nasilenie objawów od umiarkowanych do ciężko przebiegających niepowściągliwych wymiotów ciężarnych (hyperemesis gravidarum, HEG). Na szczęście HEG dotyka niewielkiego procenta kobiet, ale gdy występuje zazwyczaj wskazana jest hospitalizacja…

Jakie są przyczyny nudności ciężarnych, czy nudności mogą być niebezpieczne dla zdrowia kobiety i rozwijającego się płodu, jakie produkty spożywcze są zalecane,

Czytaj więcej

Numer piętnasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Objawy chorób tarczycy bardzo często mylone są z objawami zwykłego przemęczenia czy stresu. Tak jest też czasem w przypadku choroby Hashimoto- jednej z najczęściej występującej w ostatnim czasie- gdzie układ immunologiczny atakuje właśnie komórki tarczycy. Pacjenci trafiający do gabinetu dietetycznego bardzo często nie zdają sobie sprawy, że przyczyną ich nadwagi, senności czy przemęczenia mogą być choroby tarczycy. Często to dietetyk jest pierwszym specjalistą, który może zasugerować diagnostykę w kierunku potwierdzenia lub wykluczenia

Czytaj więcej

Niedoczynność tarczycy i choroba Hashimoto a dieta

| Kategoria: Żywienie w chorobach |

Napisane przez

NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY I  CHOROBA HASHIMOTO A DIETA,
CZYLI JAKA JEST ROLA I ZNACZENIE DIETY W CHOROBACH TARCZYCY

Częstość występowania chorób tarczycy, a w szczególności niedoczynności tarczycy i choroby Hashimoto w ostatnich latach stale wzrasta. Aktualnie leczenie farmakologiczne w chorobach tarczycy stanowi praktycznie najważniejszy element leczenia, ale coraz więcej danych wskazuje na fakt, że prawidłowo skomponowana dieta, która dostarcza niezbędnych składników odżywczych, w szczególności tych które wykorzystywane są do syntezy hormonów tarczycy może mieć istotne znaczenie we wspomaganiu leczenia. W celu uzyskania odpowiednio zbilansowanej

Czytaj więcej

Nawadnianie przy infekcji. Jak zapobiec odwodnieniu u dzieci z infekcją rotawirusową?

| Kategoria: Płodność, ciąża, karmienie |

Napisane przez

Jak zapobiec odwodnieniu u dzieci z infekcją rotawirusową?
Zakażenia rotawirusowe stanowią jedną z głównych przyczyn pojawiania się ostrej biegunki infekcyjnej u dzieci do 5. roku życia wywołującej odwodnienie organizmu. Postępujące odwodnienie prowadzić może do powstania kwasicy metabolicznej i zaburzeń elektrolitowych, które wymagają hospitalizacji i mogą stanowić istotne zagrożenie dla zdrowia i życia maluszka. Z tego względu zapobieganie infekcjom i odwodnieniu, szczególnie w przypadku małych dzieci jest bardzo ważne. 

O tym czym

Czytaj więcej

Laktoferyna w diecie niemowląt

| Kategoria: Płodność, ciąża, karmienie |

Napisane przez

Laktoferyna jest rodzajem białka występującym w mleku krowim oraz kobiecym. W siarze stanowi około 30% całkowitej zawartości białka, w mleku dojrzałym- 15-20%. Posiada zdolności do silnego i odwracalnego wiązania się z żelazem. Poza tym przypisywane jest jej również działanie antybakteryjne.
Laktoferyna działa bezpośrednio na powierzchni bakterii, powodując uszkodzenia błony komórkowej i w konsekwencji rozpad bakterii. Jednak jej negatywne działania nie są skierowane na bakterie probiotyczne, czyli nie niszczy naturalnej flory bakteryjnej

Czytaj więcej

Szybki kontakt!
+
Wyślij!

Nasz Serwis internetowy używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z Serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w Polityce plików cookies. dowiedz się więcej

Cookies – nasz Serwis internetowy wykorzystuje technologię Cookies w celu dostosowania jego funkcjonowania do Twoich indywidualnych potrzeb. Możesz zgodzić się na to, aby wpisane przez Ciebie dane zostały zapamiętane, dzięki czemu będziesz mógł bez powtórnego wpisywania korzystać z nich przy następnych odwiedzinach na stronach internetowych Serwisu. Właściciele innych witryn nie będą mieli dostępu do tych danych. Jeżeli natomiast nie zgadzasz się na personalizowanie Serwisu, proponujemy wyłączenie obsługi Cookies w opcjach przeglądarki internetowej.

Zamknij