Artykuły - Strona 2 z 14 - Instytut Sanvita

Sanvita Logo


Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!

Dieta na płodność – co to jest dieta propłodnościowa?

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Jedzenie zgodnie ze wskazówkami w trakcie planowania dziecka i zgodnie z dietą propłodnościową jest czymś, co może zrobić każdy niezależnie od miejsca zamieszkania, płodności czy aktualnych zaburzeń płodności, wieku, czasu i pieniędzy. Wszyscy jemy, więc czemu jedzenia nie wykorzystać do poprawy samopoczucia, wpłynąć na lepsze zdrowie swoje i przyszłego dziecka, prawidłowy przebieg ciąży czy zwiększenie płodności?

Czytaj więcej

ARTYKUŁY NASZYCH SPECJALISTÓW – KCALMAR BLOG

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Od pewnego czasu artykuły naszych specjalistów pojawiają się regularnie na portalu Kcalmar. Dotyczą one przede wszystkim żywienia w różnych jednostkach chorobowych, a także żywności traktowanej jako jedną z pierwszych potrzeb człowieka. 

Właściciel Instytutu Sanvita – dietetyk kliniczny Sylwia Leszczyńska, napisała artykuł, który został opublikowany na blogu portalu Kcalmar. 

Zachęcamy do przeczytania. Oczywiście pozostajemy w temacie niepłodności. Dietetyk porusza temat związku celiakii (choroby trzewnej) z niepłodnością.

Celiakia czyli trwała nietolerancja

Czytaj więcej

DIETA OPTYMALNA W INSULINOOPORNOŚCI

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Insulinooporność stanowi coraz częściej pojawiający się problem zdrowotny zarówno wśród osób z
otyłością, ale także wśród osób z nadwagą i prawidłową masą ciała. Nieodłącznym elementem
leczenia insulinooporności jest zmiana stylu życia – zwiększenie aktywności fizycznej oraz
stosowanie odpowiedniej diety, w czym może

Czytaj więcej

NIEPŁODNOŚĆ A DIETA

| Kategoria: Artykuły |

Napisane przez

Zastanawiasz się, czy dieta faktycznie ma znaczenie w waszych staraniach o dziecko? Nie wiesz, jak powinny zmienić się nawyki żywieniowe właśnie w tym okresie?

Czy dieta pomaga niepłodnym parom zostać rodzicami?

Dietetyk Sylwia Leszczyńska w rozmowie na łamach Magazynu Hipoalergiczni, podzieliła się swoimi odkryciami w zakresie diety płodnościowej, która poprzez różne mechanizmy korzystnie działa na organizm i ułatwia zajście w ciążę.

Jak twierdzi, składniki dostarczane z dietą, potrzebne są do budowy oraz działania hormonów, w tym hormonów płciowych – odpowiadają one za pobudzanie dojrzewania

Czytaj więcej

Numer dwudziesty drugi „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Najnowszy 22 numer czasopisma Współczesna Dietetyka już w sprzedaży! A w nim ?poruszono temat roli prawidłowego żywienia oraz wsparcia psychologicznego w chirurgicznym leczeniu otyłości ??‍⚕️
Ponadto przeczytasz między innymi:
☘️Zespół jelita drażliwego oraz nieswoiste choroby zapalne jelit- Możliwości diagnostyczne | Daria Rządkowska
☘️Rola nawodnienia w diecie sportowca | Izabela Grabowska
☘️Wykorzystanie probiotyków u osób starszych | Marta Lewandowicz-Umyszkiewicz

Czytaj więcej

Numer dwudziesty pierwszy „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

W bieżącym numerze specjalistycznego czasopisma dla dietetyków Współczesna Dietetyka poruszono temat dotyczący znaczenia zawodu dietetyka w promocji zdrowia. W swym artykule dr n. med Lucyna Pachocka szczegółowo opisuje specyfikacje zawodu dietetyka, drogę kształcenia, jego rolę wśród specjalistów służby zdrowia oraz obecną sytuację zatrudnienia dietetyków w Polsce.

W nr 21 przeczytacie także artykuły specjalistów Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej ‚Sanvita”:
? PSYCHODIETETYKA-

Czytaj więcej

Numer dwudziesty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Bardzo wiele pytań i wątpliwości mają dietetycy, którzy podejmują się współpracy z placówkami żywienia zbiorowego, takimi jak żłobki czy przedszkola. Doświadczenie i wiedza z zakresu żywienia człowieka nie zawsze jest wystarczająca w prawidłowym przygotowywaniu posiłków dla najmłodszych. Poza znajomością żywieniowych potrzeb dzieci, niezbędnych do ich prawidłowego rozwoju i funkcjonowania, należy też działać w oparciu o obowiązujące przepisy prawa, które regulują sposób przygotowania posiłków. Nie należy też zapominać o tym,

Czytaj więcej

Numer dziewiętnasty „Współczesna dietetyka”

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Ciąża to szczególny okres w życiu kobiety, który wymaga większego poświęcenia uwagi zdrowiu i odżywianiu, nie tylko ze względu na rozwijające się nowe życie, ale również na utrzymanie w dobrej kondycji przyszłej mamy. Warto przypominać swoim pacjentkom o konsekwencjach związanych z otyłością u ciężarnych i zachęcać je do przygotowania swojego ciała na nadejście dziecka odpowiednio wcześnie. Ten numer szczególnie poświęcimy właśnie tematom związanym z ciążą i porodem. W artykule o przyroście masy ciała w ciąży i jego wpływie

Czytaj więcej

Atopowe zapalenie skóry dziecka

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

Atopowe zapalenie skóry (AZS, wyprysk atopowy) jest jedną z najczęściej występujących chorób zapalnych skóry o charakterze przewlekłym lub nawrotowym. Choroba rozwija się w wyniku uszkodzenia bariery naskórkowej, interakcji czynników genetycznych, zaburzeń układu immunologicznego, czynników środowiskowych.

Elastyczność naskórka znacznie się zmniejsza, obserwujemy większą skłonność do jego mikrourazów i pęknięć. Alergeny wziewne, klimat, stres, hormony, czynniki drażniące, mikroorganizmy oraz niektóre rodzaje pokarmów mogą dodatkowo nasilać przebieg choroby. AZS pojawia się najczęściej w drugim-trzecim miesiącu życia i chociaż często ustępuje po kilku latach, zdarza się, że trzeba się z nim zmagać przez całe dorosłe życie.

JAK SIĘ OBJAWIA?

Do najczęstszych objawów AZS zaliczyć należy suchość skóry, zaczerwienie w zgięciach łokci, kolan oraz

Czytaj więcej

DHA w diecie dziecka

| Kategoria: Newsy |

Napisane przez

W diecie dziecka nie może zabraknąć miejsca na dobrej jakości tłuszcze w odpowiednich proporcjach. Szczególną uwagę należy poświęcić koniecznym do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania młodego organizmu niezbędnym nienasyconym kwasom tłuszczowym (NNKT). Organizm ludzki nie jest w stanie wyprodukować tej grupy związków samodzielnie, musimy je dostarczyć wraz z pożywieniem. Dlatego tak ważnym elementem w rozwoju dziecka jest prawidłowo skomponowana dieta. Spośród grupy NNKT na wyróżnienie zasługuje kwas dokozaheksaenowy, czyli DHA.

NIEZBĘDNY BUDULEC

Kwas

Czytaj więcej

Szybki kontakt!
+
Wyślij!

Sanvita Logo


Informacja oraz rezerwacja telefoniczna +48 535 300 340
Wyślij SMS o treści "wizyta" - oddzwonimy!